Social

#cristian diaconescu #dezvoltare relatii #bilaterale moldova #dorin chirtoaca

Chisinaul vrea ca Diaconescu sa faciliteze obtinerea cetateniei romane

Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, i-a solicitat ministrului de Externe de la Bucuresti, Cristian Diaconescu , sustinerea demersurilor administratiei Chisinaului pentru facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre cetatenii Republicii Moldova.

In cadrul intrevederii pe care a avut-o in dupa amiaza zilei de joi cu ministrul roman de Externe, Chirtoaca a declarat ca vede in persoana lui Diaconescu un partener sincer, corect si foarte serios, care-si asuma obiectivele fara sa exagereze, informeaza NewsIn.

Un comunicat al Primariei spune ca seful administratiei Chisinaului i-a mai solicitat ministrului roman sprijin in vederea schimbarii modalitatii de acordare a mijloacelor financiare Republicii Moldova de catre UE, amintind ca Primaria Chisinau a depus un demers la institutiile europene pentru ca autoritatile locale sa acceseze direct aceste fonduri.

La randul sau, ministrul de Externe al Romaniei a subliniat ca a raspuns cu placere si onoare invitatiei primarului Dorin Chirtoaca de a vizita Primaria Chisinau. Cristian Diaconescu a asigurat ca Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei va sprijini toate proiectele de cooperare transfrontaliera initiate, amintind ca municipiul Chisinau dezvolta deja relatii de cooperare cu orasele Iasi si Bucuresti.

"Cred ca structurile de administratie locala ale acestor doua tari trebuie sa inteleaga ca sprijinul reciproc, contactele bilaterale, elaborarea in comun a proiectelor care pot fi sprijinite si finantate la nivel european poate reprezenta o abordare foarte dinamica pentru cetatenii care au ales aceste institutii", a aratat Diaconescu. El a spus ca autoritatile publice locale sunt cele mai aproape de cetatean, care il reprezinta si-i protejeaza interesele zi de zi.

"Din acest punct de vedere, orice instrument de relationare directa poate reprezenta un argument pozitiv in exercitarea mandatului", a adaugat Cristian Diaconescu.

Diaconescu il sustine pe Chirtoaca

In context, Diaconescu a specificat ca va sustine initiativa lui Dorin Chirtoaca privind atragerea finantarilor la nivelul administratiilor locale, mentionand ca pentru aceasta Republica Moldova trebuie sa avanseze in procesul de aderare la Uniunea Europeana si sa incheie un acord de asociere.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, in asemenea situatii, fondurile europene merg direct catre autoritatile locale, fara a trece prin guvern.

"Fara a neglija aspectul centralizat al acestei distribuiri de fonduri, credem ca administratiile locale stiu cel mai bine care sunt proiectele si oportunitatile pentru ca asteptarile cetatenilor sa devina realitate", a declarat ministrul roman.

In cursul intrevederii au fost abordate aspecte concrete ale functionarii autonomiei locale, ale descentralizarii si mai ales ales modului in care aceste principii se reflecta intr-o relatie europeana.

Partile au accentuat necesitatea intensificarii cooperarii transfrontaliere dintre administratia Chisinaului cu autoritatile locale ale Romaniei si s-au referit la initierea unor noi proiecte in vederea diversificarii surselor energetice pentru Republica Moldova, in primul rand a gazului.

Cristian Diaconescu s-a aflat joi intr-o vizita de lucru la Chisinau, in cadrul careia a purtat discutii cu presedintele Vladimir Voronin, ministrul de Externe Andrei Stratan si primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca. Vineri, seful diplomatiei merge la Kiev, a doua etapa a turneului sau regional.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea