Social

Chinezoaicele vin la munca in Romania

Bacaul va fi "invadat" de o mie de muncitoare chinezoaice, chiar daca in judet sunt peste 5.500 de femei somere. Asiaticele, specializate in confectii , sunt dispuse sa munceasca pe bani putini si au calificare superioara bacauancelor.
"Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adica 3,3 milioane de lei pe luna, ceea ce inseamna de opt ori mai mult decat primeau in China. Romancele luau 7 milioane de lei lunar. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a primit cererea de angajare a chinezoaicelor din partea Sonoma SA, o firma din Bacau cu capital italian, specializata in confectii. Pentru a putea lucra in Romania, chinezoaicele vor avea nevoie de permise de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. In toata tara, anul acesta, vor fi eliberate doar 10.000 de permise. Pana acum, aceste permise erau solicitate mai ales pentru managerii straini care conduc firme in Romania sau lucreaza in birourile locale ale companiilor multinationale. Firma bacauana a stabilit deja locul de cazare al chinezoaicelor. In acest scop, se lucreaza chiar la amenajarea unor dormitoare in incinta unei foste hale dezafectate in urma cu doi ani, aflata tot in proprietatea Sonoma SA.
Sosirea mainii de lucru asiatice, in premiera, se pare, nu numai in Bacau, ci si la nivelul Romaniei, a fost motivata de Octavian ticau, directorul AJOFM, prin "penuria de forta de munca calificata intr-un domeniu ce include in Bacau peste 70 de firme, dar si o lipsa de apetenta a localnicelor de a mai lucra in industria confectiilor. Se stie ca, in prezent, nu se plateste foarte bine, si atunci oamenii nu mai sunt atrasi catre aceasta industrie'', recunosc surse din cadrul Sonoma SA, precizand insa ca "afacerea va reprezenta un lucru avantajos atat pentru angajator, cat si pentru asiatice''. Patronii din industria textila prefera chinezoicele, cunoscute drept rezistente la efort, precise si rabdatoare, in comparatie cu europencele. Calitatea cea mare o reprezinta insa pretentiile salariale extrem de modeste. Nivelul mediu de salarizare in industria confectiilor din China este de 15 dolari lunar. Deocamdata, la Bacau, vestea venirii chinezoaicelor inca "nu a prins'' si sindicatele sunt linistite. Intrebati despre cum privesc viitoarea "mica China" din orasul lor, bacauanii si-au aratat, in cvasitotalitatea lor, uimirea. Unii au vorbit chiar despre "o bomba sociala cu explozie intarziata", daca initiativa celor de la Sonoma va prinde contur. In prezent, in judetul Bacau, conform statisticilor oficiale, lucreaza in calitate de salariati, doar 126 de cetateni straini, majoritatea ingineri, tehnicieni, economisti , profesori si asistenti sociali.

Marea Britanie, reticenta la muncitorii romani si bulgari

Marea Britanie ar putea sa nu isi deschida complet piata muncii pentru romani si bulgari, imediat dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, programata pentru 2007, sustine ministrul de interne, Charles Clarke. Acesta a confirmat sprijinul deplin al Londrei fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE si a apreciat impactul pozitiv al lucratorilor din tarile central si est-europene, care au fost primite in mai 2004, asupra economiei britanice. "Nu este insa adevarat ca vom face, automat, cu Romania si Bulgaria ceea ce am facut cu celelalte opt state", s-a aratat prudent Clarke.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea