Social

China cere lumii sa nu politizeze J.O.

Jocurile Olimpice (JO) de la Beijing au depasit de mult sfera sportului, intrand in terenul politicului, din cauza situatiei din Tibet si a modului in care China a decis sa solutioneze criza. Se pare ca abia comentariile facute ieri de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a spus ca „toate optiunile sunt deschise” in privinta boicotarii ceremoniei de deschidere a JO de la 8 august, au pus pe ganduri autoritatile la Beijing.

Astfel, purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe a cerut intregii lumi sa respecte spiritul olimpic si sa nu politizeze manifestarile sportive de la Beijing. Qin Gang a insistat ca JO reprezinta un mare eveniment nu doar pentru China, ci pentru intreaga comunitate internationala.

China spera sa isi dezvolte prietenia si cooperarea cu intreaga lume prin intermediul acestui eveniment. Pana acum, China a aratat ca evita politizarea evenimentului, implicandu-se doar intr-un razboi al declaratiilor cu liderul spiritual tibetan, Dalai Lama , pe care l-a acuzat, printre altele, de terorism.

Si daca intalnirea dintre Nancy Pelosi, presedinta Camerei Reprezentantilor din SUA, si liderul spiritual nu mai putea fi evitata, Beijingul a anuntat deja ca se opune oricarui contact intre Dalai Lama si autoritatile franceze, dupa ce secretarul de stat francez pentru drepturile omului, Rama Yade , s-a declarat dispusa sa il primeasca pe liderul spiritual tibetan, care va merge in Franta in perioada 15-20 august, chiar in timpul JO, pentru a sustine o conferinta.

Intre timp, responsabilii chinezi cu propaganda au lansat un proces de „educatie patriotica” in manastirile tibetane pentru calugarii care s-au lasat pacaliti de Dalai Lama sa sustina separatismul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea