Social

#franta #islamic #cetatenie

Cetatenia franceza, doar pentru integrati

Un tribunal francez nu i-a acordat cetatenie unei marocance, deoarece aceasta continua sa poarte vesmantul islamic traditional. Desi traieste in Franta din 2000, iar sotul ei este francez, Faiza M. a fost acuzata ca practica "islamismul radical", deoarece nu a renuntat la burka .

Parisul a refuzat sa acorde cetatenia franceza unei marocance in varsta de 32 de ani, Faiza M., care traieste in Franta din 2000, alaturi de sotul sau, cetatean francez, pentru ca nu a reusit sa se integreze in societate. Motivul, deoarece nu a renuntat la burka. Aceasta este un vesmant purtat in anumite traditii islamice, care acopera integral trupul si fata purtatoarei.

Autoritatile franceze au anuntat insa ca burka nu este compatibila cu egalitatea intre sexe. Cazul redeschide o dezbatere mai veche, despre islamul din Hexagon si libertatea religioasa garantata de Constitutia franceza.

Practica radicala

Faiza M. "a adoptat o practica radicala a religiei ei, incompatibila cu valorile esentiale ale comunitatii franceze, in special cu principiul egalitatii sexelor", este concluzia la care a ajuns Consiliul de Stat, cel mai inalt organ administrativ francez. Marocancei i-a fost refuzata cetatenia, in ciuda faptului ca are trei copii, ce au nationalitate franceza.

La decizia tribunalului a contribuit si faptul ca serviciile sociale au scris intr-un raport ca marocanca traieste intr-o "totala supunere" fata de sotul sau. Autoritatile franceze i-au refuzat acesteia cetatenia prima data in 2005, insa apelul acesteia, in care invoca Constitutia franceza, nu s-a bucurat de mai mult succes.

Dezbatere aprinsa


"Este burka incompatibila cu cetatenia franceza?", se intreaba cotidianul „ Le Monde ", ce a scris pentru prima data despre acest subiect. Cotidianul francez sustine ca este pentru prima data cand, din cauza practicarii unei religii, o persoana este acuzata ca nu s-a asimilat in societatea franceza.

Franta a interzis purtarea valului islamic in scolile franceze de stat, inca din 2004. Presedintele Nicolas Sarkozy a vorbit chiar despre importanta "integrarii" strainilor in modul de viata francez.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea