Social

#cercetator #premiu #nobel #tinerete #cancer #celula

Cercetatorii "tineretii vesnice", premiati cu Premiul Nobel

Trei americani au primit Premiul Nobel pentru Medicina dupa ce au descoperit enzima despre care se spune ca produce "tineretea vesnica". Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak au reusit sa afle care este enzima prin care cromozomii se pot apara impotriva imbatranirii.

Cei trei cercetatori au descoperit telomeraza, o enzima care sta la baza mecanismului de supravietuire al celulelor genetice. Cu ajutorul acestei substante cromozomii se protejeaza singuri de degradare , in momentul in care celulele se divid iar structura ADN ramane intacta.

Potrivit Adevarul, premiantii au ajuns la concluzia ca solutia se afla in terminatiile cromozomilor, numite telomeri, si intr-o enzima care le formeaza, telomeraza. Aceasta substanta se pare ca sta la baza "tineretii vesnice".

“Acesti trei oameni de stiinta au gasit solutia la una dintre cele mai mari probleme ale biologiei: felul in care cromozomii pot fi copiati in timpul diviziunii celulare si cum sunt ei protejati contra degradarii”, arata Comitetul Nobel in motivarea alegerii.

Specialistii in medicina cred ca aceasta descoperire de Nobel ar putea oferi noi posibilitati in descoperirea leacurilor pentru cancer, datorita folosirii mecanismului fundamental al celulelor in dezvoltarea unor strategii terapeutice.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea