Social

Centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, oprita marti seara din cauza furtunii

Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda a fost oprita marti seara din cauza furtunii puternice, care a intrerupt legatura unitatii cu sistemul energetic national, dar fara a afecta alimentarea consumatorilor, iar cele doua reactoare se afla in procedura de repornire si vor ajunge, joi, la capacitatea normala de functionare.

"In seara zilei de marti, pe fondul unei furtuni violente din zona Cernavoda, care a indus perturbatii in sistemul de evacuare a puterii electrice, ambele unitati ale CNE Cernavoda au fost deconectate de la Sistemul Energetic National (SEN) si oprite controlat, toate sistemele functionand conform cerintelor de proiectare", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Nuclearelectria a anuntat ca cele doua grupuri vor atinge criticitatea joi dimineata, iar sincronizarea la SEN va avea loc in aceeasi zi.

Dispecerul Energetic National, unitate din cadrul operatorului sistemului de transport al electricitatii Transelectrica, a compensat oprirea celor doua reactoare prin pornirea unor grupuri termoelectice la Drobeta, Mintia, Rovinari, Craiova 2, Bucuresti Sud, Doicesti, Braila si Iernut.

"Pentru compensarea de durata s-a luat un ajutor de avarie de 100 MW incepand cu ora 22:00 din 22 aprilie pana la ora 7:00 din 23 aprilie . (...) Liniile de 400 kV declansate au fost repuse in functiune dupa eveniment. Nu au fost consumatori intrerupti", se arata intr-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit companiei, furtuna a avariat liniile electrice de 400 kV adiacente statiei de transformare de 400 kV Cernavoda si cele doua reactoare nucleare, insumand o productie de circa 1.400 MW.

"Mentionam ca nu au existat emisii sau deversari periculoase pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator", se mentioneaza in comunicatul Nuclearelectrica.

Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat agentiei MEDIAFAX ca furtuna din zona Cernavoda, judetul Constanta, a rupt mai multe linii electrice, care fac legatura intre centrala si SEN, astfel ca cele doua grupuri au fost deconectate.

"Liniile au fost restabilite, iar cele doua grupuri isi vor relua activitatea in termenul specific de 36 de ore, urmand ca sincronizarea la SEN sa fie facuta in 8-10 ore, respectiv joi seara", a spus Chirica.

Peste 20 de localitati din judetul Constanta au fost afectate de furtuna puternica de marti seara, acoperisurile unor case fiind smulse de vant, iar zeci de copaci s-au prabusit. Cele mai afectate localitati au fost Cernavoda, Coslugea, Oltina si Ostrov.

centrala de la cernavoda functioneaza cu doua reactoare si asigura aproximativ 18% din consumul energetic national.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea