Social

Cele mai optimiste tari din lume

Daca nu locuiti intr-una din cele mai optimiste tari din lume, fara indoiala ca macar din cand in cand simtiti nevoia sa evadati pentru a cunoaste oameni cu adevarat fericiti.

Va invitam sa descoperiti care sunt cele mai optimiste 10 tari din lume, conform unui studiu realizat de Universitatea din Leicester (Marea Britanie).

Primul loc este detinut de Danemarca datorita, in primul rand, unui sanatate extrem de bine organizat si sistemului educational de foarte buna calitate. La polul opus se afla Zimbabwe si Burundi. Rezultatele studiului au scos la iveala si cateva surprize.

De exemplu, tarile din Asia au obtinut locuri sub asteptari: China - 82, Japonia - 95, India -125. De asemenea, Statele Unite ale Americii s-au clasat abia pe locul 23, Germania pe 35, Marea Britanie pe 41, Franta pe 62, iar Rusia, pe un incredibil loc 167.

Romania apare in a doua jumatate a clasamentului, pe locul 136, intre Guineea Ecuatoriala (135) si Bosnia-Hertegovina (137).

1. Danemarca

Cu un standard de viata extrem de ridicat si o foarte buna organizare a serviciilor publice si sociale, este foarte simplu sa intelegem de ce Damenarca ocupa prima pozitie in topul celor mai optimiste tari din lume. Nivelul educatiei este de asemenea impresionant, cu scoli publice de calitate si scoli private cu taxe pe care si le poate permite orice student.

Desi clima este un pic cam aspra, frumusetea naturala a peisajului indulceste viata de zi cu zi a locuitorilor, care se pot mandri cu un puternic simt al identitatii nationale.

 


2. Elvetia

Situata in inima Europei, inconjurata de niste peisaje demne de vederile postale, Elvetia ocupa un meritat loc doi in clasament. Pe langa faptul ca rata infractiunilor este foarte scazuta si infrastructura impecabila, Elvetia ofera si nenumarate posibilitati de petrecere a timpului liber – de la multitudinea de sporturi de iarna pe superbele partii din Alpi, pana la superbele plimbari cu barca pe lacul Geneva.

Patria unor organizatii de renume, precum Crucea Rosie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu este de mirare faptul ca, Elvetia aloca un procent important din fondurile publice si private, sistemului de sanatate. In plus, neutralitatea politica a protejat aceasta tara de numeroasele conflicte care au avut loc de-a lungul timpului in regiune, oferind Elvetiei un aer linistitor si deconectant.

 

 

3. Austria

O alta destinatie alpina exclusivista, Austria reprezinta o explozie de peisaje de o frumusete rar intalnita, putandu-se mandri, totodata, si cu o mostenire culturala impresionanta. La fel ca si celelalte doua tari situate inaintea ei in top, Austria se lauda cu un sistem sanitar extrem de bine pus la punct, fapt ce se reflecta in nivelul ridicat al sperantei de viata.

Buna dispozitie pe care o degaja aceasta tara se mai datoreaza si atmosferei relaxante, eficientei sistemului de transport public si, nu in cele din urma, desavarsitei curatenii generale.

 

 

4. Islanda

Islanda inseamna mult mai mult decat primaveri fierbinti si celebra cantareata Bjork. Bunastarea se simte in randul locuitorilor sai, gradul saraciei fiind extrem de scazut, la fel ca si rata somajului, care nu depaseste 2,1%; de asemenea, gradul de alfabetizare este foarte ridicat.

Aceasta bunastare se datoreaza, in mare parte, faptului ca, guvernul ofera locuitorilor sai, nenumarate ajutoare si facilitati, inclusiv subventii substantiale pentru chirii .

 

 

 

 
5. Bahamas

Este evident faptul ca, locuitorii Bahamas-ului stiu sa se bucure de viata. Aceasta voie buna tine de briza dulce, de celebra salata de conch si de oamenii extrem de iubitori si de amuzanti.

Chiar daca rata saraciei, de 9,35% este relativ mare, clima extraordinara, fuziunea dintre cultura africana si cea europeana, puternicile valori familiale si credinta, reusesc sa pastreze zambetul pe buzele locuitorilor acestei tari minunate.

 

 

6. Finlanda

Iarna este frig si intuneric, iar taxele in aceasta tara sunt cele mai mari din intreaga Europa. Aceste aspecte nu reusesc insa sa stea in calea fericirii finlandezilor.

Sistemul medical, de o calitate desavarsita, contribuie la cresterea sperantei de viata a locuitorilor, iar sistemul educational public este unul dintre cele mai bune din lume, rezultand astfel o rata a alfabetizarii de 100%.

 

 

 

7. Suedia

Nivelul taxelor este ridicat, iar iarna este aproape la fel de grea ca si in cazul vecinilor sai…dar egalitatea sociala, un PIB/cap de locuitor foarte ridicat si un raport extraordinar munca/timp liber, reusesc sa pastreze zambetul pe fetele suedezilor. Parintii primesc subventii subsantiale de la stat pentru a-si creste copii, acest aspect fiind accesibil tuturor.

De asemenea, Suedia are un guvern extrem de transparent ce pune un deosebit accent pe libertatea si egalitatea dintre persoane. Cetatenii de rand ai Suediei au acces liber la corespondenta oficiala a primului ministru si nu ezita sa-si exercite acest drept.

 

8. Bhutan

Asta da surpriza! Mica tara asiatica Bhutan ocupa pozitia a 8-a in acest top in ciuda faptului ca speranta de viata este scazuta, gradul e alfabetizare nu depaseste 47%, iar PIB-ul/cap de locuitor are o valoare mica. Va intrebati cu siguranta de ce?. Cercetatorii pun acest aspect pe baza unui puternic simt de identitate nationala.

La acesta se adauga peisajele naturale impresionante si cultura nealterata de influentele occidentale, datorita limitelor stricte impuse de guvern in ceea ce priveste turismul, gradul de dezvoltare si imigratie. Desi pare ireal, se pare ca, Bhutan a descoperit, intr-adevar, reteta fericirii.

 

 

 

9. Brunei

Brunei este cel mai bun exemplu care dovedeste cat de bine e sa ai petrol. Guvernul are un rol esential in mentinerea fericirii locuitorilor; aceeasi familie conduce aceasta mica tara din Asia de sud-est de mai bine de sase secole si asigura cetatenilor ei servicii medicale si de educatie gratis. Pana si invatamantul superior si chiriile sunt subventionate de stat, ceea ce explica lipsa saraciei in aceasta tara.

 


10. Canada

Canada pare sa fie pusa uneori in umbra de marele sau vecin de la sud dar, un puternic simt al identitatii nationale si multitudinea de peisaje naturale de o splendoare desavarsita, fac din aceasta tara cu o densitate a populatiei extrem de mica, una dintre tarile cu cei mai fericiti locuitori din lume.

In plus, PIB-ul/cap de locuitor este unul dintre cele mai mari din lume, sistemul sanitar este bine organizat, iar rata infractionalitatii este foarte scazuta.

 

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea