Social

#traditii crestine #obiceiuri de Craciun #colindat #mancaruri Craciun

Cele mai importante obiceiuri de Craciun

Craciunul este una dintre cele importante sarbatori ale crestinatatii. Aceasta sarbatoreste de peste 2.000 de ani nasterea lui Iisus, iar de obicei se petrece in familie, langa un brad impodobit si cu o masa imbelsugata cu bucate traditionale, colinde si multe cadouri.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Craciun este colindatul, ritual ce se pastreaza de mii de ani in majoritatea satelor romanesti. Pe langa mesajul mistic, multe obiceiuri practicate de Craciun au legatura cu atragerea binelui asupra gospodariilor si cultul fertilitatii.

Originea colindelor nu este cunoscuta cu exactitate in istoria romanilor. Copiii care merg la colindat in sate sunt, de obicei, rasplatiti de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri sau bani.

In unele sate, cel mai in varsta membru al familiei trebuie sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau, pe care apoi le da gainilor, pentru a avea spor la ouat. De asemenea, se spune ca acest obicei aduce si o recolta bogata daca graul aruncat este pus in brazda.

In ceea ce priveste obiceiurile culinare, inainte de Craciun romanii tin post 40 de zile, iar apoi in ziua de 20 decembrie, de Ignat, pregatesc mancaruri specifice, precum carnatii, chisca, toba, racituri, sarmalele, caltabos si cozonac.

Sursa foto: totpal.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea