Social

Cele 100 de figuri diabolice ale istoriei

Cartea „100 figuri diabolice“ face un top al celor mai cumpliti si feroce criminali din istorie, de la Hitler, Stalin, Mussolini pana la Osama bin Laden .

Cartea „100 figuri diabolice din istoria omenirii“, scrisa de istoricul Martin Gilman Wolcott, aparuta recent la Editura Lider, face o evaluare a personalitatilor lumii bazata pe faptele lor distrugatoare, din trecut pana in contemporaneitate.

Primul criteriu de selectie a fost numarul de persoane care au murit in urma actiunilor lor criminale. Dupa axioma „raul produce distrugeri“, autorul a inclus si factorul placerii sadice, satisfactia de a rani si de a ucide oameni nevinovati, ca o fateta a comportamentului malefic.

Wolcott, profesor la Universitatea Midwestern, face profilul unor binecunoscuti criminali ca Adolf Hitler (locul 1), Iosif Stalin ( 2), Josef Mengele „Ingerul mortii“ (16), Benito Mussolini (20), lista fiind completata de numele altor malefici din prezent: Osama bin Laden (locul 8), Saddam Hussein (locul 22) si talibanii (locul 26).

„Si totusi raul exista“

Fiecare dintre diabolici este prezentat pe cate doua-trei pagini, cu actiunile si faptele lor istorice reprobabile. Cartea reuneste intamplarile ce au marcat viata celor o suta de oameni nemilosi, fiind o panorama a crimei, a nebuniei si a groazei.

„Si totusi raul exista. Il vedem pe fetele nazistilor care i-au manat pe evrei, ca pe niste vite, in camerele de gazare; il vedem in fumul ce se ridica din trupurile sclavilor romani unsi cu smoala si arsi de vii, marcand drumul spre Roma in timpul lui Nero; il vedem pe fata pictata multicolor a lui John Wayne Gacy; il vedem in privirea dementa a celor care au violat si au torturat copii in numele unei purificari etnice deliberate si nemiloase“, spune autorul, Martin Gilman Wolcott.

Un alt factor luat in calcul in alcatuirea „ierarhiei“ raului a fost elementul lipsei de aparare fata de cel care profita in mod marsav si il exploateaza fara mila pe cel inocent si neajutorat, in scopul de a-i face rau.

De Sade, pe locul 96

Raul se poate manifesta in multe feluri, iar lucrarea abunda in enumerarea formelor de manifestare a acestuia.

Printre cele 100 de figuri diabolice se numara Genghis-Han, Ivan cel Groaznic, Attila Hunul, Pol Pot „Macelarul Cambodgiei“, Vladimir Ilici Lenin, Tamerlan, Nero, Mussolini, Pinochet.

Marchizul de Sade este pe locul 96, iar Vlad Tepes , pe locul 100, adica pe ultimul din top.

EVZ va prezinta cele mai diabolice trei persoane ale pamantului, primele din topul istoricului Martin Gilman Wolcott.

LOCUL 1

Adolf Hitler (1889- 1945)

Lider al Partidului National-Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducator absolut („Führer“) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere in 1933, liderul miscarii naziste a dus o politica de pregatire si de declansare a celui de Al Doilea Razboi Mondial, precum si de punere in aplicare a unui plan de exterminare in masa a evreilor si de lichidare a adversarilor politici. A initiat masacrarea a 6 milioane de evrei, precum si uciderea altor 9 milioane de persoane de diverse etnii.

LOCURILE 2 SI 3

Iosif Stalin (1879- 1953)

A fost un revolutionar bolsevic si conducator politic sovietic. Stalin a devenit secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in 1922, in urma mortii lui Vladimir Ilici Lenin, consolidandu-si pe deplin autoritatea odata cu Marea Epurare, o perioada de represiune crunta al carei apogeu a fost atins in 1937. Regimul sau de ideologie marxist-leninista este adeseori numit stalinism. „Lichidati-i pe kulaci“ este unul dintre imperativele sale malefice. Stalin a fost raspunzator de lichidarea, in aprilie 1940, a 20.000 de prizonieri polonezi.

Mao Tzedun (1893-1976)

Liderul comunist chinez Mao Tzedun este renumit din cauza necru- tatoarei si patimas ei „violente revolutionare“ puse in slujba unei guvernari totalitare, ce a dus in timpul regimului sau la moartea prin executare sau infometare a 20-30 de milioane de compatrioti. Regimul lui Mao a fost descris ca fiind probabil „cel mai sangeros din intreaga istorie a omenirii“ si s-a spus ca doar Hitler, Stalin si Ghenghis-Han pot rivaliza cu Mao Tzedun in ticalosie si infamie.

TOP 10

Cei mai sangerosi

1. Adolf Hitler

2. Iosif Stalin 3. Mao Tzedun

4. Genghis-Han

5. Ivan cel Groaznic

6. Attila Hunul

7. Pol Pot „Macelarul Cambodgiei“

8. Osama bin Laden

9. Vladimir Ilici Lenin

10. Talat Pasa si Enver Pasa

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea