Social

Faptul ca punerea in scena la Iasi, la finele anului trecut, a piesei "Evanghelistii" scrise de Alina Mungiu-Pippidi a starnit numeroase critici negative, mai ales din punct de vedere religios, nu este un secret pentru nimeni. De asemenea, nu este un secret nici faptul ca in anul 1992 piesa a fost votata drept Cea mai buna piesa a respectivului an la Gala Premiilor UNITER. La 14 ani de atunci, multi dintre cei care s-au aflat in juriul care a votat piesa la aceasta categorie declara ca nu au vazut spectacolul, dar ca votul lor a fost dat produsului artistic, tinandu-se seama doar de criteriile strict estetice. Componenta juriului din 1992 a fost urmatoarea, cu parere de rau informandu-va ca unii dintre acestia nu mai sunt printre noi: Victor Ernest Masek - regizor (decedat), Natalia Stancu - critic, Sanda Manu - regizor, Alice Georgescu - critic, Alexandru Dabija - regizor, Dominic Dembinski - regizor, Victor Parhon - critic (decedat), Victor Ioan Frunza - regizor, Marian Popescu - critic, Cristina Dumitrescu - critic (decedata), Victor Scoradet - critic, traducator, Valentin Silvestru - scriitor (decedat). "Am votat atunci piesa pentru ca mi s-a parut cea mai buna din cele care au existat in anul acela. Si acum as face la fel daca ar exista acelasi context. Eu sunt un om de teatru, un profesionist, si nu ma gandesc la valurile pe care le provoaca un spectacol din punct de vedere politic sau religios. Nu stiu daca tot ce se scrie in Evanghelistii e valid, dar ma gandesc ca o piesa de teatru e o asumare artistica", ne-a declarat regizorul Dominik Dembinski. De aceeasi parere este si criticul Alice Georgescu, aceasta declarandu-ne la randu-i ca, "daca ar concura cu aceleasi piese din 1992, as vota la fel. Daca ar fi alte piese, depinde... nu pot sa spun. Personal, cand judec o piesa, o lucrare de arta - daca pot spune astfel - nu tin seama de alte criterii in afara de cele estetice".

Ceva mai rezervata pare sa fie Sanda Manu, reputat regizor si profesor de teatru, ea declaran-du-ne la putin timp dupa premiera spectacolului de la Iasi ca "am citit aceasta piesa acum zece ani, dar nu am vazut spectacolul. Stiu ca textul a starnit pareri contrarii, insa, din moment ce nu am vazut spectacolul, nu pot face nici un comentariu".

"Reactiile publice ale Bisericii Ortodoxe Romane, ale Bisericii Romano-Catolice, dar si ale catorva personalitati ale vietii publice, culturale din Romania, sunt identice cu acelea aparute in 1993, la publicarea piesei. Nimic nu s-a schimbat. Piesa redevine un pretext nu pentru o dezbatere, ci pentru ca referinta directa e la reprezentarea scenica a piesei, acum, la faptul ca ea e facuta public, si nu la textul vechi", afirma si criticul Marian Popescu in paginile Observatorului Cultural. In scurt timp, piesa Evanghelistii va fi publicata la Editura Cartea Romaneasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea