Social

#cedo #romania #retrocedare

CEDO da un ultimatum: 18 luni pentru rezolvarea problemei retrocedarilor

Problema retrocedarii imobilelor nationalizate ar putea duce la excluderea Romaniei din Consiliul Europei , in cazul in care tara noastra nu remediaza situatia in urmatoarele 18 luni .

Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( CEDO ) a pronuntat, in premiera, aplicarea de hotarari pilot in cazul Romaniei, in doua dosare privind retrocedarea imobilelor nationalizate.

Hotararile-pilot reprezinta hotarari judecatoresti generaliste, care suspenda toate cauzele asemanatoare de pe rolul CEDO, pana cand statul roman va lua "masurile legislative, bugetare si administrative", in vederea unificarii practicii judiciare si a remedierii disfunctionalitatilor.

Decizia CEDO vine in urma cazurilor judecate in ultimii doi ani, care au aratat ca mecanismul de despagubire in retrocedarea proprietatilor confiscate in timpul comunismului este ineficient. Curtea a recomandat Romaniei sa adopte masuri, pentru ca "procedura de compensare sa fie consistenta, accesibila, prompta si previzibila".

In cazul in care Romania nu ia masurile necesare in urmatoarele 18 luni, tara noastra risca excluderea din Consiliul Europei.

Curtea a stabilit ca Romaniei trebuie sa remedieze disfunctionalitati "legislative, administrative si bugetare" in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor sau despagubirea proprietarilor, potrivit Evenimentul Zilei.

Disfunctionalitatea legislativa tine de faptul ca, in Romania, legile care reglementeaza retrocedarea au fost modificate de mai mult de 20 de ori in ultimii ani, acest fapt ducand la aparitia de prevederi contradictorii.

Disfunctionalitatea administrativa identificata de CEDO arata ca, in tara noastra, termenele prevazute de legislatie, de la depunerea unei cereri de retrocedare si pana la solutionarea ei, nu sunt respectate.

Disfunctionalitatea bugetara se refera la faptul ca, desi statul s-a angajat sa acorde despagubiri la valoarea de piata, atunci cand retrocedarea proprietatii nu mai este posibila, acest lucru nu este posibil cu bugetul actual.

"Trebuie urmarit si aspectul pozitiv al acestei hotarari-pilot, adica acela prin care Romaniei i se acorda o perioada de gratie de 18 luni pentru remedierea disfunctionalitatilor", a declarat, pentru Evenimentul Zilei, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, subsecretarul de stat Razvan Horatiu Radu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

O singura alta tara din UE s-a mai confruntat pana acum cu o hotarare pilot. Polonia a reusit sa remedieze deficientele semnalate de CEDO, dar acest lucru a durat patru ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea