Social

#concediu prenatal #concediul crestere copil #ccc #concediu maternitate

Ce trebuie sa stim despre obtinerea de venituri in timpul concediului de crestere a copilului?

Ce trebuie sa stim despre concediul de maternitate? Dar despre cel de crestere a copilului? Vom clarifica cateva dintre cele mai importante aspecte referitoare la concediile de care putem beneficia, printre care si obtinerea de venituri in timpul concediului de crestere a copilului.

Concediul de maternitate reprezinta un drept al oricarei angajate gravide sau lauze. Concediul pentru cresterea copilului reprezinta un beneficiu adresat parintilor care au cumulat 12 luni de cotizare la sistemul asigurarilor de stat.

Concediul de maternitate reprezinta dreptul angajatei gravide timp de 126 de zile prenatal si postnatal, inainte de nastere si dupa nastere. Se mai regaseste si sub denumirea de concediu de sarcina si lauzie.

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta dreptul parintilor pana la implinirea varstei de 2 ani sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap).

De concediul de maternitate beneficiaza salariata gravida cu o sarcina inaintata, care se afla cu cel mult 126 de zile inainte de data previzibila a nasterii.

  1.  Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal.
  2.  Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare dupa care sunt urmate de concediul pentru cresterea copilului. De acest tip de concediu poate beneficia mama dar si tatal copilului daca indeplineste anumite conditii dar despre acestea gasiti mai multe informatii in acest articol pe LegislatiaMuncii.ro

Concediului de cresterea copilului, in termeni tehnici CCC, se acorda dupa concediul postnatal si poate avea durate diferite in functie de optiunea fiecaruia:

  • pana la implinirea varstei de un an;
  • pana la implinirea varstei de 2 ani;
  • pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Putina lumea stie sau este interesata de posibilitatea de a obtine venituri in timpul acestui tip de concediu. Cum este si normal, in aceasta perioada, foarte putine mame mai au timp sa desfasoare si alte activitati deoarece cresterea copilului este un job 24 de ore din 24.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor desi stabileste ca regula generala suspendarea indemnizatiei pentru cresterea copilului daca salariata realizeaza venituri supuse impozitului in aceasta perioada. (Art. 16, alin. (1)) la alineatul (2) al aceluiasi articol vine cu o exceptie de la aceasta regula si stabileste ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

  1. primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
  2. primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora
  3. realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.

Modul de calcul al indemnizatiei de crestere a copilului s-ar putea modifica dar mai multe informatii actualizate la zi despre modul de calcul gasiti in acest articol pe site-ului LegislatiaMuncii.ro

Nu uitati faptul ca limita de 3.000 de lei:

  • se aplica atat mamei cat si tatalui. Astfel, daca ambii parinți beneficiaza in mod succesiv de concediu pentru cresterea copilului fiecare va putea sa realizeze venituri din desfasurarea unei activitați in limita a 3.000 de lei/an calendaristic.
  • se raporteaza la anul calendaristic.

"Nici OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, nici Normele metodologice de aplicare nu stabilesc daca limita veniturilor ce pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului este o suma bruta sau neta.

In lipsa unei astfel de clarificari, suma este bruta avand in vedere faptul ca salariatul obține venituri in suma bruta, iar pentru a le califica venituri nete este necesar sa fie menționat explicit acest fapt in cuprinsul actului normativ. ", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro cu privire la veniturile ce pot fi obtinute in perioada de CCC.

Sunt bonurile de masa incluse in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de crestere a copilului?

Tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabila, in consecinta vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010. In consecinta, intrucat se include in venitul brut lunar din salarii, contravaloarea tichetelor de masa va influenta si suma incasata de persoana indreptatita pe care angajatorul trebuie sa o inscrie in adeverinta.

Atentie la faptul ca sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii, in aceasta categorie intrand si tichetele de masa, tichetele de vacanta etc.

O alta dilema a mamelor care se intorc din concediul de crestere copil o reprezinta numarul de concediu de odihna de care pot beneficia in anul reveniri la locul de munca.

"In anul acordarii concediului crestere copil salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.

In cazul in care salariata a efectuat concediu de odihna pentru tot anul in anul in care intra in concediu crestere copil, in anul revenirii la serviciu din concediu crestere copil nu va mai benficia de concediu de odihna.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Daca salariata intra in concediu crestere copil fara a efectua nici o zi de concediu de odihna in anul revenirii in activitate va beneficia de concediul de odihna integral.

In concluzie, salariata va putea efectua concediul de odihna atat in anul intrarii in concediu crestere copil proportional cu perioada lucrata din an inclusiv pentru perioada concediului de maternitate, care, asa cum aratam mai sus, perioadele aferente concediului de maternitate pre si post natal, se considera perioade de activitate prestata, situatie in care nu este diminuata durata concediului de odihna.

Maria Nicutar - Jurnalist de Legislatia Muncii si HR

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea