Social

#plata salarii #carantina romania #coronavirus #concediu medical # coronavirus romania

Ce se intampla cu romanii aflati in carantina. Cati bani vor primi

In momentul de fata, in Romania a fost depistat un singur caz de coronavirus. Pacientul se afla in prezent izolat la Matei Bals. Alte 182 de persoane se afa preventiv in carantina, iar 8231 sunt izolate la domiciliu.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a transmis, joi, o serie de clarificari cu privire la acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina.

Incepand cu data de 24 februarie, medicii de familie pot elibera concediu medical pentru persoanele aflate in carantina din cauza coronavirusului, indiferent ca se afla izolate in centrele special amenajate sau la domiciliu. Zilele de concediu medical nu vor fi cumulate cu cele acordate pentru alte afectiuni medicale, potrivit capital.ro.

Pacientii care se afla in carantina nu vor fi platiti cu 100% din salariu. Concediul medical se plateste cu 75% din valoarea bruta a salariului.

Conform unui comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina.

"Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. In caz de carantina, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara. Durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea