Social

# oprire poluare #poluare #reciclare

Ce poate face fiecare dintre noi pentru a opri poluarea?

In ciuda actiunilor si evenimentelor de constientizare a populatiei, ca traim intr-o era in care poluam mai mult decat orice alta generatie anterioara, prin obiceiurile noastre de viata, prin lipsa noastra de grija fata de natura si prin exploatarea ei excesiva, lucrurile nu par sa se miste prea mult.

Risipa de electricitate, de apa si de resurse naturale sunt doar termeni pentru summit-uri internationale, pentru activisti si ONG-uri. Suprafete colosale de padure se taie zilnic, deseurile noastre din plastic sufoca oceanele si vietuitoarele. Preferam sa platim amenzi uriase pentru procentul mic de reciclare, decat sa oferim solutii si sa luam masuri in a constientiza fiecare cetatean ca actiunea lui de reciclare conteaza.

Ce poate face fiecare dintre noi pentru a sustine mediul in care traim, din ce in ce mai sufocat si sufocant, ofera diferenta dintre un om inteligent si unul ignorant. Muntii de gunoaie de la marginea oraselor arata oare gradul nostru de civilizatie?

Pana la a astepta ca autoritatile sa ia masuri pentru si impotriva noastra, fiecare dintre noi are responsabilitatea morala, macar de a incerca sa faca ceva.

Ce poti face si tu pentru a ajuta mediul?

  1. Recicleaza gunoiul selectiv si du-l la locurile special amenajate in acest sens. Chiar daca ai vazut ca este incarcat tot in aceeasi masina, asta se datoreaza tot neglijentei unor concetateni care nu respecta codurile de reciclare sau arunca acolo gunoi menajer.
  2. Nu risipi niciun fel de energie, ce se pierde intr-un loc, poate fi extrem de necesar in alta parte.
  3. Nu lasa apa sa curga atunci cand nu ai neaparat nevoie de ea. Nu face dusuri de o ora, daca iti place sauna exista centre speciale.
  4. Nu folosi tone de detergent pentru a spala vasele sau rufele. Unde crezi ca se duc toate acele chimicale? si in plus vei folosi si mai multa apa pentru a la curata.
  5. Nu arunca gunoaie la intamplare, pe strada, la radacina copacilor, la marginea localitatilor, in albia raurilor.
  6. Nu folosi autoturismul personal daca ai distante mici de parcurs, nu ai ceva greu de carat si nu este o mare urgenta. Uzura si consumul masinii sunt mai mari pe distante mici si, in plus de ce sa nu te bucuri de o plimbare?
  7. Daca sunteti mai multi colegi de birou care locuiti in zone apropiate, de ce sa nu faceti un car sharing. 10 minute de mers pe jos dimineata sunt bune pentru inviorare.
  8. Nu taiati copaci si arbori la intamplare, nu faceti foc in padure, nu abandonati acolo gunoiul. Semnalati autoritatilor atunci cand observati abuzuri asupra padurii!
  9. Invatati-i pe copii, de mici sa iubeasca natura si sa o protejeze!

O alta problema importanta pentru sanatatea si protectia mediului este colectarea deseurilor periculoase (baterii uzate, uleiuri arse, deseuri medicale, produse expirate, solutii de laborator etc). in acest caz este obligatoriu sa apelati la o firma colectare deseuri, cum ar fi cei de la Igiena Serv. Ei va pot ajuta, oriunde v-ati afla in tara, in vederea valorificarii sau eliminarii deseurilor periculoase, va pot oferi consultanta de specialitate, pot intocmi documentatia necesara (acorduri, avize, studii de mediu, sisteme de management, analize, certificari), pot efectua transportul, selectarea, reciclarea sau distrugerea acestui tip de deseuri.

Nu uitati ca salvarea mediului tine de fiecare dintre noi, de atitudinea noastra responsabila si protectiva!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea