Social

#daune morale #interviu angajare #discriminare angajatori #intrebari angajare

Ce nu au voie recrutorii sa te intrebe la interviul de angajare

In cadrul unui interviu de angajare, multi dintre candidati sunt supusi unui tir de intrebari care, de fapt, nu sunt deloc in conformitate cu prevederile legale, potrivit manager.ro.

Acestea au legatura in general cu religia, starea civila, varsta, rasa, interesele politice, starea de sanatate sau orientarea sexuala, criterii pe care angajatorul nu ar trebui sa le ia in considerare, acestea fiind interzise prin lege.

De asemenea, angajatorul care nu respecta aceasta regula ar putea fi pus in situatia de a plati chiar si daune morale candidatului.

Cu toate acestea, cele mai frecvente intrebari care se regasesc in cadrul unui interviu sunt cele de genul "Esti casatorit/divortat?", "Cati copii ai?", "Parintii tai cu ce se ocupa?". "Unde te-ai nascut?" "Ce nationalitate ai?" sau "Intentionezi sa ai un copil?".

In Romania, Legea nr 202/2002 interzice discriminarea angajatorilor in ceea ce priveste persoanele de un anumit sex. De asemenea, angajatorului ii este interzis sa-i solicite unei candidate teste de sarcina la angajare si, potrivit OUG 137/2000, angajatorii nu au voie sa respinga o persoana din cauza unei dizabilitati, etniei, varstei, religiei, a orientarii sexuale sau daca este seropozitiva.

Sursa foto: cariereonline.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea