Social

#contributii asigurari de sanatate #angajati #contributii #cnas

Ce masuri pot lua angajatii carora nu le-au mai fost achitate contributiile la CNAS

Salariatii, carora le sunt achitate contributiile la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de catre angajator, pot constata, la o vizita la medicul de familie, ca nu se mai afla in evidentele CNAS. O astfel de situatie poate fi declansata de angajatorul care nu a mai virat sumele aferente acestor plati in conturile ANAF.

Potrivit Capital.ro, doar in 2011, companiile au fost nevoite sa achite obligatii suplimentare in valoare de 45 milioane de lei pentru neplata contributiei angajatilor la CNAS, ca urmare a inspectiilor derulate de ANAF.

Un salariat, angajat in sistemul privat sau de stat, care descopera ca nu i-au mai fost platite contributiile la CNAS poate lua urmatoarele masuri:

- Inainteaza o sesizare la ANAF, institutia urmand sa ia masuri de recuperare a sumelor datorate si sa aplice sanctiuni.

- Se poate adresa si instantei, in vederea repararii integrale a prejudiciului material si/sau moral provocat de neplata CAS-ului de catre angajator.

Pierderea statutului de asigurat al CNAS si diminuarea pachetului de servicii medicale de baza au loc la 3 luni de la ultima plata a CAS de catre angajator.

Doritorii isi pot verifica, pe site-ul CNAS, calitatea de asigurat prin completarea unui formular care presupune introducerea CNP-ului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea