Social

Ce inseamna sa fii roman

Tot nu intelegem de ce altii trebuie sa ne scrie istoria. Daca l-am citi pe Tom Gallagher cu recenta Balcanii in noul mileniu, am vedea ca am trecut pe linga istorie fara ca ea sa lase prea multe urme asupra noastra.

Cum supravietuieste poporul roman?

Cred ca exista un mare grad de sansa in viata acestui popor. Momentul declinului Imperiului Otoman a coincis cu nasterea statului roman. Independenta Romaniei era inevitabila. Sansa a fost ca, inainte de epoca comunista, Romania sa fi cunoscut personalitati marcante. Bratianu a spus, in sensul spuselor mele, ca era scris in stele ca Romania va fi independenta. Diplomatia romana a fost de inalta calitate in perioada regala. Regina Maria , care provenea din tara mea, a fost o mare ambasadoare a Romaniei, o promotoare a cauzei romanilor in strainatate. Bratienilor si Reginei Maria sa-l adaugam pe Take Ionescu.

Turcii, spre binele romanilor

Istoria si evenimentele de azi nu au fost reprezentate de personalitati precum cele din Polonia, Lech Walesa si Papa Ioan Paul al II-lea . Romania s-ar fi bucurat de mai multa simpatie si sprijin practic. Dar Romania l-a avut pe Ion Iliescu. Cred ca ar trebui sa ne intrebam cum vor supravietui romanii in viitor.

Unde ne sint elitele?

O cheie pentru supravietuire este participarea la politica. Politica trebuie sa devina o profesie mai putin periculoasa, sa nu mai poti fura din aceasta ipostaza, sa devina o profesie stabila, imbratisata de persoane capabile si de calitate.

Sintem mindri ca nu am fost sub stapinirea otomanilor.

Otomanii erau luptatori cruzi, dar drepti in timp de pace. Consider ca Romania a ratat o sansa nefiind ocupata complet de otomani. Pe unii istorici romani ii aud cum vor protesta, dar eu, sincer, cred acest lucru. Exploatarea ar fi fost mai mare astfel, iar sub ocupatia otomana solidaritatea romanilor s-ar fi coagulat.

Nu va uitati numai spre Vest

Dar sa revenim in viitor. Romania are destule resurse sa supravietuiasca. Este tara cea mai mare din regiune. A dovedit ca a moderat si a rezolvat problemele etnice, are relatii bune cu vecinii, nu a exploatat in nici un fel, pentru beneficii pe termen scurt, razboiul din fosta Iugoslavie. Observ ca Romania este motorul procesului de apropiere intre tarile din Balcani, proces similar cu cel petrecut intre tarile din vestul Europei dupa 1945.

Acum ne plingem de turcizare. Avem nevoie de Turcia?

Turcia are o economie dinamica, un sistem de educatie bun. Romania are de cistigat asociindu-se cu Turcia. Romania trebuie sa se desparta de zona postcomunista. Nu este corect sa te uiti numai spre Vest. Tarile vestice au intentii bune referitoare la Romania, dar nu inteleg cum merg lucrurile pe aici. Turcia, da. Liderii romani ar trebui sa fie mai clari cu Bruxelles-ul, in loc sa zica: da, da, da, dar sa gindeasca, de fapt, nu, nu, nu. Cred ca Bruxelles-ul i-ar respecta mai mult, daca le-ar auzi raspicat opinia. Polonezii fac acest lucru.

Inamicul nu e nationalismul

Vorbim despre romani, despre polonezi, dar si despre UE. Mai are valoare natiunea?

O vreme, nationalismul era privit ca un leu care trebuie strunit, tinut intr-o cusca. Dar cum vremea aceea a trecut, putem accepta un nationalism sanatos, care asigura o identitate, ceea ce inseamna o viziune colectiva, o solidaritate. Oamenii au nevoie de o cultura proprie - bazata, sa zicem, pe muzica Madonnei, sau pe caracteristici nationale. UE a mers prea departe cu minimalizarea importantei statului national. UE trebuie sa fie mai toleranta. Romania? Romania trebuie sa redescopere un patriotism sanatos, nu sa se piarda, spunind da, da, da, in marea europeana. Trebuie sa adopte, bineinteles, o identitate europeana. Romania si Serbia au fost victime ale nationalismului impus de un cerc mic de lideri, nu nascut natural de simtirea societatii.

Padurile si ospitalitatea

Romanii nu-si simt tara.

Cred aici ca este un risc. Multi romani au avut experiente nefericite in ultimii 15 ani si vor sa nege Romania, sa uite de ea pe meleaguri straine. Trebuie sa fie gasit un echilibru, sa se gaseasca legaturile adevarate. Trebuie sa intelegeti ce inseamna sa fii roman.

Ce ar putea sa insemne Romania ca brand?

Nu sint un expert, dar cred ca Romania ar trebui sa promoveze calitatile turistice ale tarii, padurile, produsele din lemn, apa naturala, textilele, ospitalitatea. Contemplind geografia Romaniei, descoperi ca ea este mai bogata decit a altor state europene. Exista o reala sansa ca Romania sa-si construiasca un brand de succes, dar depinde de calitatea deciziilor.

Compromisul drag

Credeti ca Milosevici ar fi trebuit sa termine ca Ceausescu?

Sint socat ca voi, cei de la Cotidianul, puneti o asemenea intrebare. Vrem oare ca sa fie cineva ucis?

Exista o traditie balcanica in a scapa de astfel de tirani?

Exista o istorie a violentei politice in trecutul Balcanilor. In regiune s-a cautat stabilitatea in momente dificile, cu interferente din afara. Era imposibil sa te bucuri de continuitate, acolo unde erau asasinate si revolutii. Unii istorici argumenteaza: genetic, Balcanii sint violenti. Dar este intotdeauna mai bine ca un lider vinovat sa fie judecat intr-un proces, nu sa fie ucis.

Compromisul e reteta balcanica de succes.

Cunoasteti o alta alternativa?

Pasionat de Balcani

Istoricul britanic Tom Gallagher, nascut in 1954, a studiat la Universitatea din Manchester. Si-a sustinut teza de doctorat pe tema Teoria si practica autoritarismului in Portugalia, iar in prezent conduce catedra de studii despre pace la Universitatea din Bradford, cea mai mare din nordul Angliei. In multe dintre cartile sale, printre care si Romania dupa Ceausescu: politica intolerantei, Europa proscrisa: Balcanii de la otomani la Milosevici, vorbeste despre Europa de Sud-Est. Romania l-a preocupat in mod constant, motiv pentru care i-a dedicat mai multe carti.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea