Social

#ayurveda # remedii Ayurveda

Ce este Ayurveda?

Considerata de multi invatati drept cea mai veche stiinta a vindecarii, Ayurveda reprezinta o abordare holista a sanatatii pentru ca oamenii sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si echilibrata. Cuvantul Ayurveda provine din cuvantul sanskrit Ayus, care inseamna viata sau speranta si Veda, care inseamna cunoastere. Ayurveda este cunoscuta si practicata in India de peste 5.000 de ani si, de curand, a devenit foarte populara in culturile vestice in special in tari precum Germania sau Elvetia. Principiul de baza in Ayurveda este prevenirea si tratarea oricarei boli prin mentinerea echilibrului intre corp, minte si spirit - prin hidratare, dieta si stil de viata sanatoase dar si prin folosirea unor remedii din plante medicinale ayurvedice.

Exista doua tipuri de Ayurveda: traditionala si Maharishi - o versiune a stiintei traditionale bazata pe traducerile din textele clasice ale lui Maharishi Mahesh Yogi.

Specialistii ambelor tipuri de Ayurveda:

  • prescriu plante medicinale ayurvedice (plante integrale si nu extracte);
  • considera ca bolile sunt o consecinta a dezechilibrului doshelor (tipuri de energie de baza);
  • folosesc tipuri asemanatoare de remedii pentru tratarea bolilor.

Ayurveda Maharishi subliniaza rolul suprem al constiintei in mentinerea unei stari de sanatate optime si promoveaza meditatia transcedentala ca modalitate de a experimenta constiinta pura a universului. De asemenea, scoate in evidenta importanta exprimarii emotiilor pozitive ca si a nevoii de a-ti armoniza cu ritmurile naturale ale corpului.

Cum functioneaza Ayurveda?

Potrivit Ayurveda, fiecare fiinta este unica, fiecare persoana are un model distinct de energie, o combinatie specifica a caracteristicilor fizice, mentale si emotionale. Specialistii in Ayurveda cred ca exista trei tipuri de energie de baza, asa numitele doshas, prezente in orice persoana:

Vata. Energia care controleaza functiile corpului asociate cu miscarea, inclusiv circulatia sangelui, respiratia, clipitul si bataile inimii. Cand energia vata este echilibrata exista creativitate si vitalitate. Daca se gaseste in dezechilibru vata produce teama si anxietate.

Pitta. Energia care controleaza sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbtia, nutritia si temperatura. In echilibru, pitta favorizeaza angajamentul si inteligenta. In dezechilibru, pitta cauzeaza ulcere si iritare psihica.

Kapha. Energia care controleaza cresterea in corp. Furnizeaza apa tuturor partilor corpului, hraneste pielea si mentine functionarea sistemului imunitar. In echilibru, kapha este expresia iubirii si uitarii. Cand se afla in dezechilibru, kapha duce la insecuritare si invidie.

Toata lumea are doshele vata, pitta si kapha. Insa, de obicei, una sau doua sunt dominante. Sunt multe lucruri care pot cauza dezechilibru energetic, precum stresul, dieta nesanatoasa, vremea ori relatii familiale incordate. Tulburarile apar sub forma de boli. Specialistii Ayurveda recomanda solutii care sa readuca cele trei doshe in echilibru.

Din perspectiva medicinei occidentale, una dintre modalitatile prin care Ayurveda lupta impotriva bolilor, este reducerea stresului. Spre exemplu, s-a descoperit ca meditatia transcedentala, o componenta a Ayurveda Maharishi, reduce anxietatea. Alte studii au descoperit ca Ayurveda scade tensiunea arteriala si colesterolul, incetineste procesul de imbatranire si accelereaza recuperarea dupa boala. Multe plante folosite in medicina Ayurvedica au efecte antioxidante, ceea ce inseamna ca ajuta la protectia impotriva unor afectiuni importante precum bolile de inima si artritele. Totodata, specialistii in Ayurveda recomanda adoptarea unei diete cat mai naturale si pe cat posibil vegetariene, despre care se crede ca este mai buna pentru inima decat cea pe baza de carne rosie.

Tratamentul ayurvedic

Tratamentul ayurvedic este concentrat pe echilibrarea doshelor energetice. La prima vizita, specialistul in medicina Ayurveda va dori sa stie istoricul tau medical detaliat, iti va verifica pulsul, iti va palpa abdomenul, examina limba, ochii, unghiile, pielea si iti va asculta tonul vocii. De asemenea, iti va pune intrebari despre starea generala de sanatate, fiind foarte atent la stilul de viata, dieta, obiceiuri si mediul in care traiesti. Este posibil sa primesti si un chestionar pentru evaluarea profilului tau specific. Apoi iti va face recomadari prin care sa reechilibrezi doshele, iar aceste sfaturi vor inseamna schimbari in stilul de viata, in special al dietei. Cele mai intalnite recomandari includ:

Pranayama. Exercitii de respiratie. Pracaticarea pranayama te ajuta sa te simti calm.

Abhyanga. Masarea pielii cu uleiuri din plante pentru a imbunatati circulatia sangelui si a elimina toxinele din corp prin intermediul pielii.

Rasayana. Folosirea mantrelor (cuvinte sau fraze repetitive) in timpul meditatiei in combinatie cu anumite plante pentru revigorare.

Yoga. Combinatia dintre pranayama, miscare si meditatie. S-a demonstrat ca yoga imbunatateste circulatia, digestia si reduce tensiunea arteriale, nivelul colesterolului, anxietatea si durerea cronica.

Pancha karma. Curatarea corpului pentru purificare si reducerea colesterolului. Specialistii Ayurveda folosesc metode care determina transpiratia, tranzitul intestinal sau chiar provocarea vomitatului astfel incat sa ajute corpul sa elimine toxinele.

Plante medicinale. Se prescriu plante medicinale pentru a echilibra doshele.

Cand se poate apela la Ayurveda?

Scopul medicinei ayurvedice este sa previna boala. Studiile au demonstrat ca Ayurveda poate fi eficace in reducerea riscului de afectiuni ale inimii. De exemplu, un studiu a demonstrat ca Ayurveda a ajutat in reducerea acumularii de placa pe vasele de sange si a inversat procesul de ingrosare a peretilor arterelor – ateroscleroza, atat in cazul adultilor sanatosi cat si cea a celor care prezentau un risc ridicat de dezvoltare a unor boli de inima. Ateroscleroza este o boala complexa, cu un ritm lent, in care colesterolul, grasimile si alte substante se depun pe vasele de sange, pentru ca in final sa le blocheze. Aceste acumulari, cunoscute sub numele de placa, pot cauza atac de cord sau atac cerebral.

Yoga combinata cu anumite plante ayurvedice pot reduce durerea si dizabilitatea in cazul unor persoane care se confrunta cu dureri, precum artritele sau fibromialgia.

Plantele ayurvedice au fost îndelung studiate pentru a fi utilizate in tratamentul multor afectiuni inclusiv: boala Alzheimer, anxietate, astm, stres cronic, diverse forme de cancer, dementa, dismenoreea (dureri in timpul menstruatiei), herpes, hipertensiune, Parkinson, probleme in timpul perimenopauza, sindromul premenstrual.

Plantele ayurvedice in combinatie cu medicamentele conventionale pot fi de folos in cazul: acneei, constipatiei cronice, sindromul obselii cronice, sindromul colonului iritabil, obezitate sau fibrom uterin.

Care sunt riscurile medicinei Ayurveda

Cele mai multe dintre terapiile ayurveda precum pranayama si rasayana nu au efecte adverse asupra persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic. Mai multe, persoanele care se confrunta cu probleme grave de sanatate mintala pot beneficia de pe urma lor. Insa numai daca sunt aplicate sub supravegherea unui psihiastru sau psiholog.

Plantele ayurvedice pot interactiona cu medicamentele. Si, precum orice planta, pot sa nu fie potrivite pentru orice persoana. Asa ca, inainte de a lua orice supliment, vorbeste cu medicul de familie sau cu specialistul tau. In plus, unele metale grele precum plumbul si mercurul au contaminat unele suplimente din plante. Intreaba furnizorul de suplimente care sunt produsele de calitate pe care sa le poti folosi tu si familia ta si intotdeauna alege produse de calitate 100% certificate organic, ISO si GMP care respecta standardele internationale de calitate.

Sursa: www.organicindia.ro/blog

Patrunde in lumea beneficiilor celor mai renumite plante medicinale ayurvedice integrale, 100% certificate ecologic ORGANIC INDIA pe site-ul www.organicindia.ro!

Te invitam sa devii parte din Comunitatea ORGANIC INDIA ROMANIA pentru a descoperi impreuna puterea transformatoare a celei mai bune alegeri: #AdevarataStareDeBine!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea