Social

Ce cautau femeile in talk-show-ul politic

Gabriela Vrinceanu-Firea, Monica Ghiurco si, mai nou, Liana Patras sint cam singurele purtatoare de fusta care au avut curajul sa se avinte, fiecare dupa cum s-a priceput, in lumea barbatilor, adica in politica. Faptul ca toate trei sint blonde e o coincidenta.

In urma cu trei saptamini, Realitatea TV lansa o emisiune cu doua prezentatoare tinere si frumoase, care ar fi trebuit, potrivit imaginii construite de campania de marketing a postului, sa-si foloseasca farmecul pentru a-i jumuli de secrete pe politicieni.
PoliticELE a fost scoasa din grila dupa doar doua editii, ridicind astfel citeva sprincene cu privire la priceperea femeilor nu numai de a face audienta, cit si de a-si duce sarcina de detectivi in ale politicii pina la capat. Din punctul meu de vedere, a fost o greseala de strategie, intrucit s-a pus in scena o excelenta idee in doar citeva zile. A fost ca un copil nascut prematur caruia nu i s-a dat nici un fel de sanse sa creasca, spune Liana Patras, una dintre protagonistele decedatului talk-show. Din celelalte televiziuni, lucrurile s-au vazut diferit. Empatic, Gabriela Vrinceanu-Firea considera la rindul sau ca era un format neobisnuit, care trebuia lasat sa creasca, insa nu a avut aceasta sansa, insa vina cade, crede vedeta Antenei 1 si 3, pe conducerea Realitatii TV, dominata de barbati care nu au incredere in femei. O judecata de valoare mai simplista vine din partea Monicai Ghiurco, care explica esecul emisiunii PoliticELE prin vorba multa si feminina: Doua femei vorbesc prea mult, intotdeauna.

Sa ridem cu invitatii

Asadar, prezentatoarea jurnalului de weekend al TVR gaseste ca parteneriatul sau cu un barbat, respectiv analistul Iosif Boda, in cadrul emisiunii Agenda Politica, contribuie la faptul ca programul reuseste sa se mentina cu brio in grila postului principal al televiziunii romane. Aceasta in ciuda mini-scandalului pe care l-a evitat prin silenzio stampa odata cu publicarea primelor stenograme PSD, in care premierul de atunci, Adrian Nastase, se referea la ea ca la o fata foarte bine intentionata in ceea ce-i privea pe social-democrati. La mai mult de un an de atunci, Monica Ghiurco afirma raspicat ca nu are preferinte politice si ca nu exista invitati politici simpatici. Daca impartialitatea politica este fluturata si de Gabriela Vrinceanu-Firea, si de Liana Patras, nu se poate spune acelasi lucru despre relatiile pe care le stabilesc cele din urma cu parlamentarii chemati in platou. Invitatii devin simpatici atunci cind se feresc de adevar cu stingacie. Cind repeta intrebarile puse de moderator, cind au impresia ca li se intinde o capcana si tin sa spuna asta cu voce tare, cind folosesc clisee de limbaj lipsite de continut, pentru a trage de timp, descrie Liana Patras trecerea de la accentul grav al discutiilor politice la tonul de divertisment. In ceea ce-i priveste pe invitatii de la Stirea Zilei, de la Cozmin Gusa si pina la Gyorgy Frunda , Gabi Firea isi place toti invitatii.

Misoginia poarta decolteu

Doamnele isi doresc pe ecran o recunoastere in primul rind estetica, in vreme ce domnii vor o confirmare de autoritate. Diferenta este ca femeile sint placute, iar barbatii sint ascultati. De aceea exista mai multe femei care prezinta stiri decit barbati. Atunci cind se satura sa fie privite si vor sa fie si ascultate, femeile incep sa modereze emisiuni, explica Liana Patras diferenta de proportii masculin-feminin in talk-show-urile politice. La polul opus, Gabi Firea spune ca penuria de femei pe acest segment are doua motive: Intr-un talk-show, nu pot purta rochii de printese, cu spatele gol si bust la vedere, dar si pentru ca in politica sint putine femei si-atunci pare un domeniu masculin, exclusivist...

Politica sta pe tocuri cui

Realiste sau doar modeste, dupa propriile spuse, nici una dintre moderatoarele de talk-show autohton nu se pricepe la politica. Daca m-as fi priceput la politica, probabil as fi facut astazi politica, traseaza Liana Patras diferenta dintre discutiile despre viata politica si discutiile de la tribuna Parlamentului. Expertiza mea este in zona economica. Dar, daca vreun politician incearca sa ma intimideze, o dau pe macroeconomie , ii dau citate din Paul Samuelson. Acolo nu are cum sa ma bata, decit daca e economist, ceea ce e cam rar..., impartaseste Gabriela Vrinceanu-Firea, fost purtator de cuvint al premierului Isarescu, citeva trucuri de tinut politicienii sub papuc. La rindul sau, Monica Ghiurco nu e sigura pe propriile resurse: Nu stiu daca ma pricep, dar cred ca pot sa analizez, spune ea. In afara propriului orizont de calitati, cele trei moderatoare isi indreapta admiratia spre Rodica Culcer si Marius Tuca , respectiv, in cazul Lianei, spre moderatorii si analistii veniti pe filiera BBC si Europa libera .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea