Social

#ordonanta neconstitutionala #motivatia ccr #cumul pensie salariu

CC nu impiedica Guvernul sa interzica cumulul salariu-pensie prin lege

Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei de data cu numai o zi inainte, referitoare la Ordonanta 230/2008, care interzicea cumulul pensiei cu salariul la stat.

"Interdictiile si obligatiile impuse prin ordonanta afecteaza prin limitare atat dreptul la pensie prevazut de art. 47 alin.(2) din Constitutia Romaniei , cat si dreptul la munca consacrat prin art. 41 din Legea fundamentala.

Luand in considerare prevederile art. 115 alin.(6) din Constitutie , in conformitate cu care ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile si libertatile prevazute in Constitutie, Curtea Constitutionala urmeaza sa constate ca prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/2008 sunt neconstitutionale, deoarece afecteaza drepturile fundamentale mentionate mai sus", se explica in motivare .

Din aceasta perspectiva, Curtea constata ca, prin dispozitiile cuprinse in ordonanta, se interzice cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala desfasurata in cadrul autoritatilor si institutiilor publice.

"Fata de cauza de neconstitutionalitate astfel retinuta, Curtea Constitutionala constata ca nu mai este cazul sa se examineze si celelalte motive de neconstitutionalitate invocate de Avocatul Poporului ", se mai arata in motivarea Curtii.

De asemenea, se arata ca Executivul poate stabili masurile necesare interdictiei cumului pensiei cu salariul de la stat, dar numai respectand principiul neretroactivitatii, al nediscriminarii si al egalitatii in drepturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea