Social

#garantie #imobiliare #credit

Cati bani poti sa iei de la banca cu noile norme de creditare?

Cei care doresc un credit pentru locuinte ar putea lua cu 26% mai multi bani de la banci. BNR a relaxat saptamana trecuta creditele cu garantie ipotecara si daca avansul va fi cu aproximativ 48% mai mic, gradul de indatorare va creste pana la 60%.

Conditiile de obtinere a creditului vor varia usor de la o banca la alta, dar gradul de indatorare al romanilor va putea creste de la 35-45%, la 55-60% din salariu. In cazul acordarii unui scoring bun, ar putea ajunge chiar pana la 70% din venituri.

"Este greu de prezis in ce masura vor relaxa bancile gradul de indatorare, intrucat BNR da posibilitatea fiecarei banci sa-si faca propria strategie. Cert este ca gradul de indatorare admisibil va creste cu cateva procente si acest lucru va facilita accesul clientilor la credite mai mari, cu o contributie proprie mai mica", explica Marina Sterpan, directorul de comunicare al Credit Zone pentru Gandul.

Cei care vor sa imprumute vor obtine un scoring bun daca pot garanta cu "proprietati imobiliare de buna calitate", termen a carui interpretare ramane la latitudinea fiecarei banci. Cert este insa ca un imobil poate fi luat in garantie numai daca este intabulat. Asigurarea imobililului creste sansele acordarii creditului.

Cei care ar vrea sa garanteze un imprumut cu o casa cu bulina rosie , confort III, sau o casa din lemn nu au sanse sa primeasca credit. Exceptie fac doar casele de lemn cu fundatie construita.

Un imprumut ipotecar pe o perioada de 30 de ani, cu avans, pentru un apartament de 70.000 euro necesita, in noile conditii, un venit mediu lunar de aproximativ 4.000 de lei. Cu un avans de doar 7.000 de euro, suma imprumutata ar putea fi 63.000 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea