Social

Cat valoreaza o fata noua

80% dintre romanii care si-au facut retusuri corporale sunt femei. Costul unei interventii variaza intre 400 si 2.500 euro

Saptamanal, trei romani sunt intr-o clinica privata la bisturiu. In spitale, zilnic alti doi sunt operati estetic.

Plastica sau estetica? Majoritatea considera cele doua notiuni ca fiind identice desi "egalitatea" e falsa.

Americanii numesc chirurgia estetica "cosmetic surgery", iar acesta face parte, impreuna cu chirurgia reparatorie, din chirurgia plastica. Pe scurt, tot ceea ce trebuie remodelat, refatetat, reparat, indiferent de motiv se incadreaza in chirurgia plastica.

Conform statisticilor, sectiunea de chirurgie reparatorie detine suprematia in materie de interventii, adesea insumand mai mult de jumatate din cazuri.

In Statele Unite discutiile despre chirurgia estetica sunt normale. Doar in ultimii trei ani numarul celor care au ales chirurgia estetica pentru a-si rezolva problemele s-a dovedit a fi intr-o continua crestere.

Potrivit AFP, care citeaza cifrele publicate de Asociatia Americana a Chirurgilor Estetici, injectiile cu toxina botulica sau Botox, pentru combaterea ridurilor, sunt cea mai frecventa forma de chirurgie estetica la care au apelatamericanii in 2002.

Un milion si jumatate de persoane au urmat acest tratament in 2002, numarul total al pacientilor acestei ramuri a medicinei fiind de 6,6 milioane. Cifra marcheaza o crestere cu 31% fata de anul precedent.

Toxina botulica este destinata exclusiv tratamentului ridurilor verticale de pe frunte, provocate de incruntare. Injectat direct in muschiul responsabil de aceste riduri, Botoxul actioneaza provocand relaxarea lui si diminuindu-i contractiile pentru cateva luni.

Botoxul a obtinut o autorizatie de comercializare si in Franta, unde costul unui astfel de tratament se ridica la aproximativ 400 de euro.

In Statele Unite, 85% dintre persoanele care au recurs la chirurgia estetica sunt femei, iar 45% dintre ele au varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani.

Ce se intampla in Romania

La noi, cifrele nu sunt atat de transparente. Nu exista o statistica privind numarul romanilor care apeleaza la chirurgie estetica intr-un an sau care s-au operat pana in prezent. Cu toate acestea, saptamanal 3 romani in medie sufera o intervenetie intr-una din cele 17 clinici private existente in tara.

"Avand in vedere ca fiecare dintre noi activam ca medici chirurgi si la un spital de stat, e dificil de spus cati romani se opereaza estetic. Avem 2-3 pacienti pe zi si la spital", spune dr. Daniela Banila (Clinica de Chirurgie Estetica). Opinia acesteia este sustinuta si de dr.

Leonard Dumitrescu (Clinica Oftapro): "De 3 ani, in anumite spitale din Bucuresti functioneaza sectii speciale de chirurgie in cadrul unui parteneriat public-privat. Uneori se suprapun pacientii. Poti sa-l consulti in privat si sa-l operezi in public sau invers. Oricum, preturile sunt mai mici comparativ cu cele practicate in Vest."

"Pionierii"

Prima clinica privata de chirurgie estetica si generala din Romania, deschisa in 1994, a fost cea a doctoritei Dana Jianu, Centrul Medical Proestetica din Bucuresti. Din 2003, clinica s-a mutat in buricul targului, in zona Dorobanti, spate in spate cu o alta, cea a doctorului Marek Valcu.

La Proestetica sunt sase cabinete de consultatii, sali de asteptare, un bloc operator cu doua sali de operatie, sterilizare si salon postoperator, opt rezerve de lux dotate cu aer conditionat, TV, telefon, acces Internet, terasa, sala de conferinta si camera de garda.

Doctorul Constantin Stan a impus Bacaul pe "harta frumusetii". A umblat vorba ca multe din personajele din show biz si-au imbunatatit imaginea sub bisturiul lui Stan, la Centrul Medical Service.

Discret, medicul declara: "Am adesea surpiza sa descopar in paginile revistelor mondene anumite persoane despre care, atunci cand mi-au fost paciente, n-am stiut detalii."

Orice, la cererea clientului

Ce operatii se practica in Romania? Toate, respectiv lifting, blefaroplastie (chirurgia pleoapelor), rinoplastie (remodelarea nasului), remodelarea sanilor (implanturi, proteze, corectii, micsorare, lifting/ridicare a sanilor), lipoaspiratie, abdominoplastie (corectia abdomenului, scoaterea colaceilor de grasime etc.

), otoplastie, liposculptura, marirea buzelor, injectii cu Botox si transplanturi.
In ton cu tendintele din Europa si America si in Romania cei mai multi romani care apeleaza la chirurgia estetica sunt de sex feminin. Medicii sunt categorici: din 10 pacienti, 8 sunt femei. Dar e in crestere si procentul barbatilor care apeleaza la astfel de proceduri.

Daca femeile cer in special lipoaspiratii si proteze mamare, barbatii vor corectii ale nasului, ale urechilor, lipoaspiratii si liftinguri (intinerire faciala).

"Ar trebui sa va obisnuiti sa vedeti barbati intr-o clinica estetica", afirma dr. Leonard Dumitrescu. "Multi dintre ei sunt politicieni. Asa cum ii vedem la clinicile de intretinere ori in salile de fitness apeleaza si la bisturiu. Imaginea conteaza. Ei trebuie sa fie dinamici."

Interventii cu plata in rate

"Nu poate fi vorba, cel putin acum, despre un turism medical bazat pe chirurgie estetica", spune doctrul Stan referindu-se la prejudecata potrivit careia strainii ar prefera interventiile chirurgicale in Romania. El afirma ca majoritatea pacientilor sai sunt romani si asta datorita preturilor practicate, mult mai reduse fata de cele pentru servicii similare in Occident.

"Un pacient strain vine doar la recomandarea unei persoane in care are clar incredere. Am clienti straini, dar majoritatea sunt romani plecati de multa vreme din tara."

Banii decid? Se poate daca facem o comparatie.

Pentru 50 de mililitri de grasime extrasa prin liposuctie in Romania platesti aproximativ 600 de euro. In Coreea de Sud, tariful este de aproximativ 5.000 de euro. O rinoplastie la noi? Echivalentul in lei a 750 $. In America, pentru aceeasi operatie platesti intre 3.000 si 4.500 $.

E drept, si in Romania preturile pentru interventii variaza intre diversele clinici de specialitate. Singura consolare? Ca sunt mai mici fata de cele practicate in afara.

Pentru o consultatie platesti echivalentul in lei a 35 euro. Interventia costa ceva mai mult. Oricum, daca nu ai toti banii, poti plati si in rate deoarece orice institutie bancara te poate credita pentru o perioada de trei ani cu o suma maxima de 3.000 de euro.

Cat costa diferite interventii

Silhouette
str. Putul lui Zamfir nr. 112
tel.: 021. 233.98.35
Rinoplastie: 450 E cu anestezie generala, 300 E cu anestezie locala
Marire de sani: 1.500 E, indfiferent de marime
Liposuctie: 100 E/zona
Tarifele includ si o noapte de spitalizare

Proestetica
str. Tudor Stefan nr. 38 - 40
tel.: 021. 231.77.95
Rinoplastie: 1.000 - 2.000 E
Marire de sani: 2.200 - 3.300 E
Liposuctie: 200 - 1.600 E/zona
Spitalizarea: 60 E/noapte
Consultatia: 30 E

Fix Clinique
bd. Bucurestii Noi nr. 64
tel.: 021. 667.23.30
Rinoplastie; 1.000 E (in bani intra 1 zi spitalizare, pansamente si consult postoperatoriu)
Implant mamar cu proteze: 2.000 - 2.300 E (pretul incluse spitalizare, proteze - 780 E, pansamente si consultantii post operatorii)
Consultatie: 300.000 lei

Estet
str. Matei Basarab nr. 85
tel.: 021. 320.43.37
Rinoplastie: 400 - 1.000 E
Lifting facial total: 2.000 E
Consulatie: 500.000 lei

O clinica estetica: 1 mil. E

"In chirurgia estetica investitiile sunt destul de mari. De exemplu, deschiderea unei astfel de clinici inseamna aproximativ un million de euro, salariile lunare ale personalului - 300.000 euro, publicitate - 1.000 euro lunar, instruiri, participari la congrese si evenimente de specialitate - 40.000 euro anual.

In clinica vin in special femei, insa barbatii sunt tot mai interesati de aspectul lor. Vedetele reprezinta un capitol aparte. Acestea vin fie ca oameni obisnuiti care au nevoie de anumite interventii, fie pentru ca trebuie, pentru ca au nevoie de un plus in cariera.

Observ ca romanii sunt tot mai interesati de felul in care arata si, cu toate ca e greu sa evaluezi fenomenul, piata de profil a crescut incontestabil."
Constantin Stan, Manager General Clinica Medical Service

1% din pacienti vin din moft

"Numarul celor care vin la Proestetica a crescut cu aporximativ 5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Majoritatea celor care apeleaza la serviciile noastre sunt femei - 85%, insa numarul barbatilor preocupati de fizicul lor creste de la an la an. 99,5 % dintre cei care vin au probleme reale, care trebuie rezolvate. Exista si acel 1% care vine pentru ca "se poarta".

Femeile cer, in special interventii pentru corectia sanilor si lipoaspiratia, iar barbatii corectia urechilor clapauge. Cea mai scumpa operatie pe care o realizam este cea de lifting cervico-facial, iar cea mai ieftina cea de lipoaspiratie de genunchi cu anestezie locala. Diferenta de tarif dintre acestea este de aproximativ 3.000 euro."
Dana Jianu, medic primar de chirurgie plastica

Ce-si mai opereaza americanii

Potrivit unor date recente furnizate de Societatea Americana de Chirurgie Plastica si Reparatorie (ASPRS, numarul interventiilor de acest fel si in special al remodelarilor mamare si al lipoaspiratiilor a fost de 1.045.815.

Este vorba de o crestere cu peste 50%. Dintre acestea, 172.079 de cazuri au fost lipoaspiratii, care raman, cel putin in SUA, procedurile cele mai comune din domeniul chirurgiei plastice, urmate de 132.378 de cazuri de marire a sanilor cu proteze de silicon si 120.001 de cazuri de lifting facial.

Lipoaspiratia e la mare cautare si in doar 10 ani numarul persoanelor care au suferit o interventie pentru aceasta porblema a crescut cu aproape 60%.

Remodelarea mamara a crescut, de asemenea, cu 51% in ultimii doi ani, de la 87.704 la 132.378 de cazuri inregistrate.

Si britanicii iau credite pentru operatii estetice

Un britanic din zece intentioneaza sa solicite un credit pentru o operatie estetica, iar 60% sunt de parere ca "ajustarile" fizicului i-ar putea face fericiti, conform unui sondaj realizat de o institutie de credit din Regatul Unit. Sondajul confirma faptul ca numarul celor care apeleaza la chirurgia estetica a inregistrat progrese spectaculoase in Marea Britanie.

Din esantionul de 1.200 de persoane, 8% dintre barbati si 15% dintre femei ar vrea ca partenerul lor sa se supuna unei operatii estetice.

In plus, potrivit datelor anuntate de Asociatia Britanica a Chirurgilor Esteticieni, numarul de operatii estetice a crescut cu 50% intre 2003 si 2004.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea