Social

#medic #interventie chirurgicala #turism medical # operatie strainatate

Romanii, in febra turismului medical. Cat te costa cu adevarat o interventie in strainatate

S-au deschis demult granitele si pentru romani, care pot calatori acum nu doar pentru a vizita sau a face shopping, ci si pentru a se trata in clinici si spitale din strainatate. Ba mai mult decat atat, daca turismul de placere se face pe bani proprii, cel medical beneficiaza, mai nou - in toate tarile UE - de compensare din partea statului, la nivelul tarifelor din România. Iata insa ce diferente de pret sunt intre diverse tratamente medicale!

Romania este atractiva strainilor prin preturile accesibile la servicii medicale practicate aici - chiar si cu 80% mai mici decat in tarile de origine - fiind foarte atractive pentru pacientii straini. Si timpul mai scurt de asteptare este un criteriu in favoarea noastra, fiind mult mai redus, fata de 2-3 luni cat este necesar, spre exemplu, pentru o simpla programare pentru un RMN, in Marea Britanie.

Iata si cateva tarife comparative:

 

  • o protezare de genunchi costa in Marea Britanie 8.900 euro, in Polonia 4.500 euro, iar in Romania costa 1.900 euro;

  • o operatie de by-pass cardiac costa in Marea Britanie 10.300 euro, in Polonia 5.300 euro, iar in Romania 4.100 euro;

  • un implant dentar costa in Marea Britanie 1.200 euro, in Polonia 700 euro, iar in Romania, chiar si 500 euro.

Totusi, numarul romanilor care au nevoie de tratament in strainatate, cu suportul asigurarilor publice, nu este neglijabil. In 2011 pe baza formularului E112/S2 – singura posibilitate de tratament in strainatate, de pana acum - 1022 de pacienti s-au tratat in UE, iar in 2012 numarul acestora a crescut la 1300.

Insa ponderea celor care au ales sa se trateze in strainatate, fara sa apeleze la decontare din partea statului, este mult mai mare. Estimarile se situeaza la nivel de zeci de mii de romani care achita integral interventii de neurochirurgie, oncologie, neurologie, pentru malformatii cardiace, transplant de organe si altele, in renumite spitale din Austria, Germania, Franta, Italia, Spania, Turcia sau chiar Ungaria.

Ce se cunoaste inca si mai putin este ca, inaintea lansarii Directivei Europene 24/2011, a fost realizat un studiu Eurostat in toate tarile membre, inclusiv in Romania, la nivelul populatiei generale, legat de dorinta de tratament in orice stat membru UE, vizand ce ii motiveaza pe oameni sa aleaga asistenta medicala transfrontaliera si turismul medical, versus cauzele care ii impiedica. Mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 56%, si-au manifestat dorinta de a merge la tratament intr-un alt stat membru UE, situandu-se, in aceasta privinta, mult inaintea bulgarilor - 46%, ungurilor - 45% sau cehilor - 40%.

De ce se feresc romanii de tratamente in strainatate?

Intrebati care sunt cauzele care ii impiedica sa mearga la tratament in strainatate, 44% dintre romani au declarat ca nu au suficiente informatii despre serviciile medicale din afara granitelor si aceasta situatie ii impiedica sa aleaga varianta turismului medical.

Pe de alta parte, conform aceluiasi Eurobarometru, printre motivele pentru care pacientii europeni, in general, aleg turismul medical sunt:

 

  1. Lipsa tipului de tratament in tara de origine - 91%;

  2. Calitatea mai buna a serviciului medical in strainatate - 78%;

  3. Timpul mai scurt de asteptare - 64%;

  4. Costuri mai mici - 48%.

Bazata pe aceasta nevoia de informare din tara noastra si din regiune, o initiativa privata vine in ajutorul romanilor oferindu-le informatie medicala de incredere. Astfel www.clinicbouquet.ro este primul portal de informare medicala transfrontaliera din Romania, care reuneste date de contact ale clinicilor si spitalelor din tara, din tarile UE si din Turcia, spitale de stat sau private, ce pot fi in contract cu diversi asiguratori. Afisarea clinicilor e disponibila si sub forma unei harti, pacientul putand lua in considerare si criteriul proximitatii. Cea mai nou lansata este Harta Maternitatilor din Romania, concept unic dezvoltat pentru ajutorul viitoarelor mamici.

Ce trebuie stiut este ca prin Directiva Europeana 24/2011 se acopera servicii medicale uzuale, inclusiv investigatii, pacientul avand dreptul sa isi aleaga locul unde doreste sa se trateze in UE - in sistemul public sau privat - urmand ca dupa tratament sa mearga cu documentele catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a-i fi decontate o parte din cheltuieli, la nivelul tarifelor din Romania (tratamentele pe termen lung si transplanturile de organe nu sunt acoperite de aceasta directiva). Daca pana acum solicitarea autorizarii prealabile era o regula, acum aceasta ar trebui sa fie o exceptie. Pentru urgente, va fi folosit in continuare Cardul European de Sanatate, emis de CNAS.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea