Social

Cat castiga un capsunar

Potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate, romanii plecati la munca in Spania , in principal cei care presteaza munci agricole, au o retributie de cinci ori mai mare fata de semenii ramasi sa-si castige existenta pe plaiurile natale. Mai exact, capsunarii strang intr-o ora 200.000 lei, in timp ce mioriticii 36.000 lei.

Potrivit statisticilor oferite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului ( ANDPC ), romanii plecati la munca in strainatate au lasat in tara 20.000 de copii. Multi dintre ei au ajuns in centrele de plasament si chiar pe strazi.

Dupa un calcul simplu, ne dam seama ca dupa opt ore de munca capsunarii strang 1,5 milioane de lei, iar lucratorii autohtoni, doar 288.000 lei, echivalentul unei ore de munca in Spania. Si daca mergem cu aritmetica mai departe, observam ca romanii care lucreaza peste hotare au salariul lunar de nici mai mult, nici mai putin de 30 milioane de lei.

O retributie lunara de zece ori mai mare decat salariul minim pe economie din Romania. In aceste conditii nu trebuie sa ne mai intrebam de ce tara noastra duce o lipsa acuta de forta de munca, de ce populatia este preponderent pasiva, imbatranita sau de ce sistemul de sanatate si cel al pensiilor de stat sunt aproape falimentare. In momentul de fata, in Romania, doar 4,6 milioane sunt contribuabili la stat, 6 milioane sunt pensionari, in timp ce alte doua milioane de persoane active sunt plecate peste hotare sa munceasca pe bani adevarati. Asa cum arata statisticile, cea mai mare parte a persoanelor care au emigrat sunt din categoria populatiei cu varsta de munca, indeosebi tineri si familii tinere, cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Consultand datele oficiale, se poate observa ca ponderea majora a celor care pleaca la munca afara o detin judetele defavorizate: regiunile de nord-est, sud-est sau sud-vest ale tarii. Principala tara de destinatie pare a fi Germania, preferata de cei din Arad, Timis, Cras-Severin, Brasov, Sibiu si Alba.

Spania si Italia sunt tinta predilecta a locuitorilor din Moldova-judetele Botosani, Suceava, Vaslui, Bacau , Galati si Tulcea, zone dezindustrializate, unde dezvoltarea sectorului privat a ramas intr-o forma incipienta, dupa 16 ani de reforme si aplicarea programelor de restructurare. Pentru ca agricultura autohtona este la pamant, peste trei sferturi dintre romanii emigranti s-au dus sa munceasca pentru agricultura altora, pe plantatiile de capsuni ale Spaniei, unde se castiga, asa cum am subliniat, o caruta de bani.
(continuarea in Gardianul )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea