Social

#casa alba #bush #cia

Casa Alba, acuzata ca a cerut CIA sa minta

administratia sua este banuita ca a dat ordin sa fie falsificata o scrisoare catre Saddam. Jurnalistul Ron Suskind sustine ca presupusul fals, infirmat de Casa Alba, ar fi avut ca scop sugerarea unei legaturi intre gruparea al-Qaida si regimul irakian.

Casa Alba ar fi cerut CIA sa falsifice o scrisoare de mana ce era adresata fostului lider irakian Saddam Hussein, de catre directorul serviciilor irakiene de informatii, ce ar fi sugerat o legatura intre teroristii care au actionat la 11 septembrie 2001 si regimul de la Bagdad, sustine jurnalistul Ron Suskind, intr-o carte publicata ieri, "The Way of the World".

Legatura dintre gruparea al-Qaida si Saddam Hussein ar fi constituit motivatia perfecta pentru interventia in Irak, din martie 2003.

De altfel, presedintele Bush a justificat interventia prin necesitatea "dezarmarii Irakului de armele de distrugere in masa, de eliberarea poporului irakian si de stoparea sprijinului pe care Saddam Hussein il ofera terorismului".

Tahir al-Tikriti, plastografiat

Ron Suskind sustine ca administratia Bush primise informatii de la Bagdad, conform carora nu exista arme de distrugere in masa in Irak.

Autorul sustine ca americanii s-au aflat tot timpul in contact cu directorul serviciilor irakiene de informatii, Tahir Jalil Habbush al-Tikriti. "Casa Alba a inventat o scrisoare de la Habbush catre Saddam Hussein, datata 1 iulie 2001", scrie Suskind in cartea sa.

"Scrisoarea preciza ca Mohammad Atta, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, s-a pregatit pentru misiunea sa in Irak, sugerand astfel ca exista o legatura operationala intre Saddam si al-Qaida, asociere pe care vicepresedintele ceruse CIA sa o dovedeasca dupa atentatele de la 11 septembrie, arata autorul.

La putin timp dupa posibila plastografiere a scrisorii, aceasta a fost prezentata in presa americana, de canalul de stiri Fox News. Asa cum era de asteptat, Casa Alba neaga orice acuzatie.

"Acuzatia potrivit careia Casa Alba a instruit pe cineva sa falsifice un document adresat de Habbush lui Saddam este pur si simplu absurda", a anuntat unul dintre ofiterii de presa. Habbush se afla in continuare pe lista celor mai cautati teroristi a Departamentului de Stat, pe capul acestuia fiind pusa o recompensa de 1 milion de dolari .

Bush, atent la relatia cu Putin


Suskind mai sustine ca, in februarie 2001, Bush a respins propunerea CIA de a-l asculta pe Vladimir Putin, care se afla cazat intr-un hotel in care agentia avea instalat un dispozitiv de inregistrare. Bush a motivat ca nu doreste sa piarda increderea lui Putin, in cazul in care rusii ar fi descoperit dispozitivul.

O alta intamplare memorabila se refera la cererea lui Bush adresata vicepresedintelui Dick Cheney. Presedintele considera ca este mai bine ca cei doi sa nu fie vazuti impreuna la intalnirile la care participa mai multi lideri, cum ar fi sedintele Consiliului de Securitate Nationala .

Cheney insusi considera de altfel ca esecul in afacerea watergate nu s-a datorat faptului ca inregistrarile chiar s-au facut, ci faptului ca Nixon stia prea multe lucruri ce ii puteau dauna.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea