Social

Cartile fara perdea incing literatura

"Bagau", "Letopizdet", "69", "Romanul romanesc pervers ", "Fisa de inregistrare": carti necenzurate, cu verb abrupt, subversiv, dar si... autentic? Tinerii scriitori romani contemporani si-au articulat un vocabular care ii infioara pe cititorii fideli scrierilor de cenaclu literar. Cartile noii generatii cauta pulsul esential al societatii. Semnalele dinspre mase schiteaza in volumele autorilor profilul eroului actual.
El este un individ zdruncinat de frustrari, devorat de patima fulguranta a banului, vesnic in cautare de placeri sexuale si manipulat de propria logoree vulgara. Acestea sunt noile teme-trenduri ale literaturii clipei. Ioana Bradea, Ioana Baetica, Alexandru Vakulovski, Kiki Vasilescu si Ionut Chiva au luat in obraz pumni de critici, au fost imbranciti moral pe forumuri de discutie on-line si stau, inca, in picioare. Paradoxal, romanul Ioanei Bradea, "Bagau", a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor si Premiul Romaniei Literare, personajul, o studenta ardeleanca in Bucuresti si "muncitoare" la o linie erotica fiind pe placul multor exegeti. "Titlul are conotatie sexuala, recunosc, l-am auzit in cartierele din Bucuresti. Am vrut sa fie un titlu socant, dar nu din ratiuni de marketing, ci pentru ca, pur si simplu, exprima realitatea a ceea ce am vrut sa transmit", declara, la lansarea cartii, Ioana Bradea. In acelasi timp, Asociatia Editorilor din Romania a nominalizat "Letopizdet" la premiul "Cea mai frumoasa carte" a anului 2004, iar Ionut Chiva a fost premiat pentru debut de catre Asociatia Scriitorilor.
Acuzati ca innobileaza pornografia, angrenand in ecuatia propozitiei descrieri de pozitii sexuale greu verosimile, aratati cu degetul sau ostracizati la periferia culturii in diverse adunari scriitoricesti, tinerii si-au luat asupra lor riscul libertatii de exprimare, uneori calcand stramb, alteori exagerand, dar marcand o poteca pana acum inexistenta pentru literatura contemporana. Pe acest drum inca stramt pot calca numai cei care au peste 16 ani, literatura cu bulina rosie restrictionand accesul minorilor. si totusi: este vulgaritatea atributul autenticitatii in noua literatura? Romanele creatorilor contemporani mustesc de atitudine.
Prin aceasta se releva marasmul propriei lumi interioare si declinul "politicos" al societatii. "Cartea contemporana trebuie sa fie mai incitanta decat un film sau un joc de computer", crede Kiki Vasilescu, doctorand in politologie si cadru universitar la Universitatea Bucuresti , autor al unei reluari postmoderne, in cheie erotica, a "Crailor de Curtea-Veche" - "Romanul romanesc pervers".
Manuind cele mai crunte cuvinte obscene ca pe o arma atintita catre plictis si conventional, autorii, intelectuali, absolventi de Filosofie sau Litere, demonstreaza ca exista curaj in literatura de acum, chiar daca este lansat de catapulta cuvintelor licentioase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea