Social

Carte doar cu buletinul

Romanii au probleme cu actele de identitate. In jur de sapte milioane de persoane inca au buletine invechite. Unii nu au putut beneficia de asigurarea de sanatate sau de pensie, pe motiv ca datele din acte sint greu de descifrat.

Sapte milioane de romani nu au trecut inca la noile carti de identitate , dupa estimarile Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP). Ca urmare, autoritatile cer romanilor care inca utilizeaza vechile buletine, multe dintre ele uzate si ilizibile, sa si le schimbe. In plus, datele multor persoane nu sint actualizate, fapt pentru care multi au avut probleme la ridicarea pensiilor, la asigurarile de sanatate sau la cazier. Facem acest apel la populatie pentru ca acum e o situatie mai speciala cu care au inceput sa se confrunte mai multe institutii ale statului. Iar problema de baza aici sint buletinele vechi de identitate, spune Silviu Cristian Luncasu, directorul general de la INEP.

O litera gresita te face alt om

Directorul Luncasu a mai spus ca institutiile statului care beneficiaza de datele personale de la Registrul National de Evidenta a Persoanelor, sistemul fiscal, de pensii sau cel al asigurarilor de sanatate, au avut probleme in ultima vreme din cauza neconcordantei de date. Ei aveau o anumita informatie de la noi, iar la ghiseu se prezenta o persoana cu acelasi nume, dar cu datele schimbate. Nu au putut-o gasi in baza de date, deci nici sa o ajute. Si de aici scandaluri, a adaugat directorul INEP. Mai mult, din cauza buletinelor vechi, care sint de cele mai multe ori ilizibile, unele nume au fost introduse fara diacritice si, cind a venit omul la ghiseu, nu l-a mai regasit nicaieri in baza de date. Era alt om, spune Luncasu. Tot din cauza buletinelor invechite, pe talonul de pensie nu s-a mai trecut codul numeric personal si multi pensionari au avut probleme la ridicarea pensiilor, potrivit Casei de Pensii Bucuresti.

Legea, luata peste picior

Institutiile statului au probleme cu identitatea romanilor, pentru ca legea nu le permite sa ii oblige sa-si schimbe buletinele. In 1997, a existat o ordonanta prin care se impunea preschimbarea tuturor buletinelor in termen de cinci ani, adica pina in 2002. Ceea ce nu s-a intimplat, din cauza delasarii unora si altora. Romanii nu isi schimba buletinul decit daca e strict necesar, cum ar fi, acum, pentru eliberarea pasaportului, spune directorul Luncasu.

In prezent, exista Ordonanta nr. 97 din 2005 ce ii obliga pe cei care au buletine deteriorate, ilizibile, sau care au avut schimbari de fizionomie , de domiciliu, sa-si scoata carti noi de identitate. Amenda pentru nerespectarea acestor prevederi este intre 250.000 si 500.000 de lei vechi. Suma care nu ii sperie pe multi dintre romani, pentru ca nici autoritatile nu se grabesc sa o aplice. Noi nu vrem sa ajungem la varianta sanctionarii, ne bazam pe premisa ca populatia va constientiza ca este in interesul ei sa faca schimbarile acestea, a explicat directorul INEP.

130.000 de romani fara nici un act

Exista insa si cetateni care nici nu au ce sa-si schimbe. Directorul de la Evidenta Persoanelor povesteste ca au fost nevoiti sa se duca cu politisti la domiciliul celor care nu aveau acte, sa le faca buletine, in mediul rural. Un caz special este cel al romilor, pentru ca multi dintre ei nici macar nu au certificate de nastere, spune Luncasu. Mai exact, 130.000 de romi nu au acte de identitate , din totalul celor 2.500.000 de cetateni romani de etnie roma, a spus Iulian Paraschiv, reprezentantul Agentiei Nationale pentru Romi.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea