Social

Cartarescu vinde amor

Chiar in seara de Valentine's, Cartarescu a relansat la Carturesti 19 poeme de amor, scrise in tinerete, impreuna cu vocea sa pe CD. Volumul Poeme in garantie a produs si opt ilustratii de Tudor Jebeleanu, ba chiar si o marturisire de plagiat amoros.

Abia intors in tara de la Viena, Mircea Cartarescu a urcat in mansarda la Carturesti, unde a pus pe rafturi un volum nou cu versuri vechi. Am facut o promisiune, la virsta de 30 de ani, sa nu mai scriu poezie si m-am tinut de ea, a recunoscut scriitorul. El considera versurile din Poeme in garantie, un titlu usor ironic, drept texte stravechi, din precambrian. Atit editorul, cit si colegii scriitori veniti la Carturesti apreciaza promisiunea scriitorului ca o proba de discernamint. Eseistul Bogdan Ghiu vorbeste despre noul volum ca despre o diatriba impotriva poetilor care mimeaza poezia, care trag de ea chiar daca nu mai au ce sa scrie. Versurile de amor, reimpachetate in ilustratiile lui tudor jebeleanu si inregistrate pe CD, au avantajul accesibilitatii. Prinsi in ambuteiajele zilnice, bucurestenii il pot asculta pe Cartarescu vorbind despre dragoste. Ceea ce-l face pe Ghiu sa afirme ca: Nu mai avem nici o scuza fata de poezie.

Chivu l-a plagiat amoros

Lansarea volumului a provocat si o autodemascare. Tinarul critic Marius Chivu si-a marturisit plagiatul amoros de pe vremea cind folosea versurile lui Cartarescu in avantajul sau. Pretinzind ca sint ale sale, Chivu a reusit sa cucereasca fata de care s-a indragostit in studentie. Acum, cind reciteste aceste poezii cu o noua prezentare, devine nostalgic: Dragostea s-a dus si tot ce a ramas din povestea asta e impresia acelei fete ca a fost iubita de un mare poet, adica eu. Autorul de drept al versurilor nu si-a folosit niciodata propriile versuri in demersul amoros: Eu n-am recitat nici propriei mele sotii din poeziile mele. Nu-mi sta in fire, nu mi le recit nici mie insumi. Nu stiu nici un vers de-al meu pe de rost . Acest kitsch dezgustator de a-mi cuceri femeile cu poezii, cu aforisme, cu povestiri, cu romane sau cu altceva, nu m-a atins niciodata, spre linistea mea.

Laringele sufera pentru poezie

In fata publicului si a colegilor, printre care Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter si Mircea Mihaies, Cartarescu marturisea: Cartea nu prea merita o lansare, pentru ca poemele sint atit de vechi. Noua aparitie editoriala provoaca, in opinia sa, prin CD-ul insotitor si prin ambalajul ilustratiilor lui Jebeleanu. Cliseul ca poetii nu stiu sa citeasca pentru public propriile texte l-a ocolit pe autorul Poemelor in garantie. Altceva l-a deranjat la sesiunea de lectura: Mi-era mila de laringele meu, care a suferit destul de tare. Acest CD a fost inregistrat cap-coada, o singura data. Daca-l ascultati, veti observa cum ragusesc pe parcurs. In rest, cred ca este normal ca autorul sa-si recite versurile.

Prietenie garantata 100%

Noul volum al lui Cartarescu imprumuta ilustratii marca Tudor Jebeleanu, in garantia prieteniei pe care si-o declara amindoi. Ei afirma ca nu gloria artistica ii motiveaza atunci cind produc o carte impreuna. Tinem unul la altul si fiecare respecta artistul din celalalt. Dar nu numai asta. Eu la Mircea Cartarescu nu iubesc gloria lui prezenta, trecuta si viitoare, ci omul deosebit, generos, fierbinte, curios, explica Jebeleanu. El se considera un al doilea transmitator al versurilor: Desenele mele sint un fel de poeme in oglinda. Cite un vers sau o asociere de cuvinte ma infloreste, ca pe boabele de floricele, care explodeaza la caldura. Mircea este plita care ma face sa explodez.

Recomand sa o citeasca

Volumul cu versuri de amor apare dupa succesul cu De ce iubim femeile. Cartarescu precizeaza ca nu exista nici o legatura intre cele doua. Faptul ca a lansat Poeme in garantie, publicat la Editura Casa Radio , chiar in 14 februarie, de Valentine's Day , cum ar veni, e si el o simpla coincidenta. Scriitorul, ilustratorul si editura aveau cartea in proiect cu un an si jumatate in urma, inainte sa apara bestsellerul aplaudat de unii si criticat de altii. Despre succesul lui controversat, autorul nu are prea multe de spus: Fiecare trebuie sa citeasca aceasta carte si sa-si dea cu parerea. Aici a functionat cliseul acesta ca, daca o carte se vinde foarte mult, e ceva suspect in privinta ei. Nu poate fi decit o carte de supermarket, comerciala. Eu ca autor nu ma pronunt. Poate fi asa, poate fi si altfel. Recomand tuturor sa o citeasca.

Trimite o felicitare animata de Ziua Indragostitilor felicitari de Ziua Indragostitilorfelicitari de Ziua Indragostitilorfelicitari de Ziua Indragostitilor felicitari de Ziua Indragostitilorfelicitari de Ziua Indragostitilorfelicitari de Ziua Indragostitilor

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea