Social

Carantina pe ulitele Bucurestiului

Sute de bucuresteni sunt obligati sa nu mai paraseasca timp de cateva zile zonele in care locuiesc. Autoritatile au decis aplicarea carantinei de gradul I in perimetrele unde mai multe pasari au murit de gripa aviara . Ieri, ultimele teste au stabilit in procent de 100% ca este vorba despre gripa aviara la pasarile moarte in cateva gospodarii din sectoarele 2 si 4.

Dupa confirmarea oficiala a prezentei virusului la pasarile moarte, autoritatile au hotarat sa intre in carantina . In urmatoarele zile, in loc de patru filtre in fiecare zona va fi doar cate unul, pe unde vor avea acces numai specialistii care eutanasiaza pasarile si iau masuri de prevenire a raspandirii bolii. Nici o alta persoana nu va mai putea intra sau iesi din perimetrul respectiv pana la ridicarea carantinei, care se va intinde pe o perioada care va fi stabilita de Directia Sanitar-Veterinara.

Primarul Videanu a anuntat sambata ca s-a luat masura de izolare completa a perimetrelor stabilite de specialisti.
La intrarea in fiecare perimetru au fost instalate cate patru filtre, unde se face dezinfectia celor care intra si ies. Oamenii nu mai au voie sa patrunda in zonele respective fara sa treaca prin aceste filtre.
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca inca nu se stie care este cauza aparitiei virusului in Capitala, dar ca a cerut specialistilor sa explice acest lucru.

Accesul este strict interzis pe 15 strazi

O treime din perimetrele izolate in prezent de autoritati in sectoarele 2 si 4 au intrat in carantina de gradul I, a stabilit Comandamentul Antiepizootic al Capitalei. "Am stabilit deja zona de carantina de gradul I. Aceasta zona cuprinde 15 strazi, cam o treime din suprafata de supraveghere izolata in prezent", a declarat primarul sectorului 2, Neculai Ontanu .

Accesul in perimetrele stabilite de autoritati este strict interzis. Medicii sanitar-veterinari au inceput sacrificarea pasarilor, iar locuitorii aflati in carantina vor primi tamiflu.

Carantina este aplicata in sectorul 2 in zona delimitata de strazile: Cornisei, Peris, Betonului si Andronache. In sectorul 4 au intrat in carantina locuitorii de pe strazile: Actiunii, Anghel Moldoveanu, Ilie Oprea, Odei, Zlatunoaia, Suierului, Diademei, Rosiori, Paius Vasile, Belerciu Nicolae si Zanoaga. In sectorul 2, perimetrul supravegheat include 417 gospodarii, unde se afla 4.400 de pasari, iar in sectorul 4 sunt afectate 232 de gospodarii, cu 2.420 de pasari.

Fara pasari de curte

Cresterea pasarilor de curte si a altor animale domestice ar putea fi interzisa in Bucuresti, potrivit unei initative municipale care va fi supusa dezbaterii publice, incepand de saptamana viitoare, a declarat primarul general Adriean Videanu.

"Este o propunere pe care vreau sa o evaluez corect, sa vedem care ar fi impactul acestei masuri, mai ales pentru cei vizati in mod direct, crescatorii de pasari de la periferie. Pe de alta parte, suntem o capitala europeana in care nu putem creste porci, pasari sau mai stiu eu ce animale de curte", a afirmat Videanu.

Propunerea municipala va fi supusa dezbaterii publice pe site-ul Primariei, sugestiile bucurestenilor si recomandarile specialistilor urmand sa fie preluate intr-un proiect de hotarare.

Zonele supravegheate

Sectorul 2: perimetrul cuprins intre Soseaua Andronache, strada Gherghitei si calea ferata Bucuresti-Constanta.

Sectorul 4: perimetrul cuprins intre strazile Luica, Scropoasa, Pogoanele, Drumul Bercenarului si Soseaua Giurgiului.

Filtre de control

Sectorul 2: intersectiile dintre str. Constantin Bogorin si Gherghitei, Oituz si Sos. Andronache, Peris si Sos. Andronache, Suhard si Sos. Andronache.

Sectorul 4: intersectiile dintre str. Dr. Bercenarului si Sos. Giurgiului, Orastiei si Sos. Giurgiului, Tudor Gociu si Luica, Scropoasa si Luica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea