Social

#canicula #cod galben #vara

Canicula de 41 de grade in mai multe orase

Canicula ajunge la cote maxime. Astazi, in zonele din sudul tarii temperaturile vor ajunge la 41 de grade, in timp ce in cel mai rece punct al tarii noastre, la Miercurea Ciuc, se vor intampla 34 de grade. In Bucuresti se anunta astazi 40 de grade la umbra, motiv pentru care autoritatile au adoptat o serie de masuri speciale.

Cei mai afectati de canicula vor fi locuitorii din Craiova si Targu Jiu, localitati pentru care meteorologii au anuntat temperaturi de 41 de grade la umbra. In Capitala, datorita prognozei de temperaturi de 40 de grade la umbra, autoritatile au anuntat ca vor amplasa in principalele puncte din oras corturi cu aer conditionat, dotate cu aparatura medicala .

Lor li se vor adauga peste 70 de puncte de prim-ajutor si 300 de spatii in care se va distribui apa, acestea fiind asigurate de primariile de sector, dupa cum anunta Gandul. Si in parcuri si zonele de agrement au fost instalate corturi in care trecatorii vor putea gasi apa de baut, dar si prim-ajutor in caz de nevoie.

Masuri de protejare impotriva caniculei

In aceste zile, in oras se va creste frecventa stropirii strazilor din oras iar gunoaiele vor fi ridicate de mai multe ori pe zi. Primaria Capitalei a adresat un apel catre agentii economici si asociatiile de proprietari de a manifesta grija fata de locurile in care se arunca gunoaie , pentru ca, din cauza temperatuirlor ridicate, exista posibilitati ridicate de a aparea focare de infectie.

In plus, autoritatile sanitare le atrag atentia romanilor in legatura cu masurile care trebuiesc aplicate in caz de canicula. In aceste zile, oamenii ar trebui sa bea doi - trei litri de lichid pe zi, sa evite expunerea la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa regleze temperatura data de aerul conditionat la un nivel cu 5 grade Celsius mai scazut decat cea de afara, dar si sa evite folosirea ventilatoarelor la peste 32 de grade. Atat copii, cat si batranii ar trebui sa aplice pentru racorire dusuri cu apa aflata la temperatura camerei.

Update:

Canicula va continua si in urmatoarele zile si va fi urmata de furtuni. ANM a reactualizat codul galben instituit in urma cu doua zile si a anuntat ca vremea se va mentine caniculara si sambata, urmand sa se raceasca in cursul noptii de sambata spre duminica.

In cursul zilei de sambata, in sud si est, vremea va ramane foarte calduroasa, cu maxime termice care se vor situa local peste 37 de grade si izolat peste 39 de grade, in timp ce in vest, centru si nord se va manifesta instabilitate atmosferica accentuata. In aceste zone vor avea loc intensificari ale vantului, care se vor transforma in vijelii, iar ploile vor ajunge pe alocuri la cantitati de 20-25 litri/mp.

Ploile se vor extinde in toata tara, in cursul noptii de sambata spre duminica si pe parcursul zilei de duminica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea