Social

Candidatii Securitatii

Desi au semnat angajamente cu fosta Securitate, candidatii cu trecutul patat pot respira linistiti! In lipsa notelor informative, CNSAS nu poate atribui calitatea de informator al fostului aparat represiv comunist. Candidatii cu nume conspirative au primit adeverinte de buna purtare.

In cazul unor nume sonore, institutia a gasit documente care atesta faptul ca au fost recrutati la un moment dat ca informatori ai Securitatii. Lipsa probelor practice, notele informative, a silit Colegiul CNSAS sa elibereze celor in cauza adeverinte de necolaborare si sa le permita sa ramana in cursa electorala.

Baronul "Renato"

Social-democratul Marian Oprisan este cunoscut in dosarele CNSAS sub numele "Renato". In urma cu jumatate de luna, el a primit adeverinta de necolaborare cu Securitatea.

Documentul existent pe site-ul institutiei precizeaza ca Oprisan a fost recrutat ca informator si a primit numele conspirativ "Renato". "Nu a furnizat nicio informatie, indiferent sub ce forma, care sa denunte activitati sau atitudini potrivnice regimului", se arata insa in adeverinta.

Dezbaterile au fost incinse in colegiul CNSAS. Unii membri au invocat angajamentele, chitantele si chiar denumirea unor case conspirative mentionate in dosarele celor vizati care ar atesta calitatea de colaborator.

Altii au facut apel la noua legislatie, care prevede foarte clar existenta unor note informative pentru ca dosarul sa fie trimis la Curtea de Apel.

Adeverinte pe banda rulanta

Vicepresedintele CJ Dambovita, Trifan Mihai, a primit si el adeverinta de necolaborare, desi are dosar de retea sub numele conspirativ "Tatarascu".

Lipsa probelor suplimentare a facut ca si in cazul lui "Virgil", Viorel Coifan, fost sef al INA si actualmente candidat din partea PNL la CJ Timis, sa fie eliberat un document similar.

La PD-L, candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, este banuit si el de colaborarea cu Secu, in ciuda raspunsului negativ al CNSAS.

Actualul conservator si candidat la sefia CJ Sibiu, Iosif Moldovan, a primit adeverinta de necolaborare, desi figureaza ca recrut in scriptele Securitatii din 1988. Basescu nu indrazneste sa se considere anticomunist

Relatii reci la revederea dintre presedintele Traian Basescu si fostul premier Adrian Nastase, ieri, la Institutul Cultural Roman, cu ocazia lansarii cartii lui Constantin Ticu Dumitrescu , "Marturie si Document".

Seful statului, alaturi de directorul institutului, Horia Roman Patapievici , si Adrian Nastase, au fost invitatii lui Ticu Dumitrescu . Basescu a declarat ieri ca a raspuns unui comandament social atat prin deschiderea arhivelor fostei Securitati, cat si prin condamnarea comunismului.

"Niciodata nu o sa indraznesc sa ma consider unul dintre dumneavoastra, dintre anticomunisti , dar niciodata, in acelasi timp, nu voi accepta ideea ca acei 50 de ani trebuie sa ramana ascunsi", a declarat presedintele.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea