Social

Candidatii la roba au cazut in prostie

Un singur candidat din 873 a reusit sa promoveze la ultimul examen de admitere in magistratura, organizat la finele saptaminii trecute de CSM. Candidatii nu au fost in stare sa rezolve subiectele nici macar cu legea pe masa.
Iuliana CImpeanu din buzau a candidat pentru o functie de judecator si a obtinut-o, cu media 7,01. Restul de 872 de candidati, care s-au batut pe aproape 700 de posturi, fie ca nu au reusit sa ia mai mult de 7.00, nota minima de promovare a examenului, fie ca la una dintre cele sase probe au luat mai putin de 5.00. Recordul absolut apartine ultimului clasat pe lista, care a luat nota 0.00 la toate materiile.
Repetenti la CEDO

Acesta este rezultatul primului examen de acest fel in care s-a pus un mai mare accent pe partea practica a activitatii de magistrat si nu pe capacitatea lor de a memora texte de lege, ca in trecut. Mai exact, candidatii au avut spetele pe masa si li s-a dat voie sa consulte si legile, singura lor treaba fiind sa le aplice in mod corect. Numai unul a reusit.

Notele cele mai slabe au fost la Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si la Organizare Judiciara. Cei care se pregatesc sa fie viitorii judecatori si procurori ai Romaniei nu ar fi reusit sa faca fata cerintelor unei Justitii europene si nici nu cunosc legile de baza ale sistemului judiciar, intrate in vigoare in toamna anului trecut. In opinia directorului Institutului National al Magistraturii, Mihai Selegean, rezultatele nu sint o premiera si nici nu surprind, apreciind ca majoritatea candidatilor nu au putut folosi avantajul consultarii textelor de lege in timpul examenului pentru ca nu au stiut unde anume sa caute.
A patra incercare

Potrivit evaluarilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in toata tara sint in acest moment peste 400 de posturi vacante de judecator si aproape 300 de locuri libere pentru procurori. Avind in vedere ca tinerii, abia iesiti de pe bancile facultatilor de drept, mai au nevoie de ani buni de studiu pina sa aiba acces in magistratura, s-a cautat o solutie prin care acest deficit urias de judecatori si procurori sa fie redus mai rapid. Poarta magistraturii s-a deschis pentru cei care au cel putin cinci ani de vechime intr-o profesie juridica - avocat, jurist consult, notar, consilier juridic etc. In afara de vechime, li s-a impus o singura conditie: sa cunoasca legea. Conditie pe care prea putini au reusit sa o indeplineasca. In anii 2003 si 2004, Ministerul Justitiei a organizat trei concursuri de acest fel. La primul au promovat doar 9 candidati, la al doilea 110, iar la cel de-al treilea numai 15. La fiecare dintre aceste examene au venit sute de candidati, iar locurile scoase la concurs au fost tot de citeva sute.

In aceste conditii, penuria de magistrati a revenit, ieri, in dezbaterile din CSM. Se pare ca singura speranta ne ramine tot in fostii magistrati, a declarat presedintele CSM, Dan Lupascu. Acesta a apreciat ca subiectele de la ultimul examen au fost cele mai usoare de pina acum si nici nu se pune problema sa fie mai simple la viitoarele concursuri.
Generatia precedenta

Pina in prezent, peste 130 de fosti judecatori si procurori care activeaza astazi in alte profesii au trimis cereri la CSM prin care isi anunta intentia de a reveni in sistemul judiciar. De asemenea, peste 50 de magistrati pensionari, care nu au implinit virsta de 68 de ani, au cerut si ei sa fie reprimiti in serviciul activ. Si unii si altii pot fi acceptati dupa ce sint evaluati de membrii CSM, care urmeaza sa ia o decizie in legatura cu ei in urmatoarele trei saptamini. Astfel, corpul magistratilor nu prea are mari sanse de intinerire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea