Social

Candidatii care se bat cu marja de eroare la Bucuresti

Pe langa greii partidelor la Primaria Capitalei mai sunt 11 candidati. Majoritatea cvasianonimi. Unii nu sunt la prima incercare de a prinde un scaun de demnitar Sunt in marja de eroare a tuturor sondajelor de opinie, la capitolul „altii“. Practic, nu exista decat pentru colegii de partid, familie, prieteni si cunostinte.

Cu toate acestea candideaza, avand in spate partide la fel de obscure. Unii mai mereu, la fiecare sesiune de alegeri, fie ca sunt locale, europarlamentare sau chiar prezidentiale. Responsabilitatea oricarei functii nu ii sperie. Poate si pentru ca stiu ca nu au nici o sansa sa castige. La Bucuresti sunt 11. In tara, in schimb, sunt cateva mii.

Avocatul Gheorghe Dinu este cel mai cunoscut dintre cei zece candidati de pluton la Primaria Capitalei si asta gratie faptului ca apare mai mereu la emisiunile lui Dan Diaconescu, de la OTV.Dinu concureaza din partea unei aliante intre doua partide de buzunar - Partidul Republican si Partidul Popular si al Protectiei Sociale.

E la prima tentativa de a cuceri Bucurestiul, dupa ce, in 2004, a esuat in a cuceri intreaga tara. Atunci, la prezidentiale a reusit performanta sa scoata 1,08% din voturi. In mod surprinzator, pe site-ul partidului, in prim-plan, la sectiunea Ultima ora, se afla un mesaj legat de alegerile europarlamentare, acolo unde PR nici nu a concurat.

Dinu Gheorghe spune ca este decis sa castige Bucurestiul. Sigur, nu depinde doar de el. Vrea, dar, atunci cand este intrebat pe cine vede in turul doi, spune Sorin Oprescu si Vasile Blaga. „Din punctul meu de vedere, sunt decis sa lupt pana la capat, desi impotriva mea a inceput un bruiaj perfect.“

Urmatorul cvasinecunoscut, dar cu o cariera politica indelungata in spate, este candidatul Uniunii Populare Social Crestine, Adrian Vilau . Acesta a fost membru FSN si deputat in trei legislaturi, 1990-1992, pe listele FSN, intre anii 1992 si 1996 si 1996 si 2000 pe listele PD, din 1999 activand ca deputat independent. In 2000 devine membru PDSR, pentru ca ulterior sa intre in partidul fostului sef al SIE, Ioan Talpes. In noiembrie 2006, Vilau a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, fiind racolat in 1984 pentru a oferi informatii despre studentii straini de la Facultatea de Drept.

Uniunea Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale a aruncat in batalie un sindicalist: pe Dragos Frumosu, care este presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Seful UPSS este fostul premier Petre Roman, presedintele unui alt partid aflat in marja sondajelor, Forta Democrata. Frumosu a anuntat ca vrea sa fie „un primar al bucurestenilor de bloc“.

Gheorghe Ionicescu, de la Partidul Verde, este la a doua candidatura in doar opt luni. A concurat si la europarlamentare, dar nu a reusit nimic: 0,38% din voturi. Ultimul partid de pe lista. Ionicescu stie ca nu are nici o sansa, dar vrea sa traga partidul dupa el. Cat poate. „Trebuie sa existe si un factor politic, nu doar tehnocrati drept candidati.

Vrem sa scoatem un scor cat mai bun la alegerile generale, iar pentru asta participam si la locale“, spune acesta. Afisele electorale cu el vor aparea abia la sfarsitul saptamanii. Pana atunci, doar actiuni de strada. Ionicescu spune ca intreaga campanie pe Bucuresti va costa partidul in jur de 20-30.000 de euro.

Partidul Ecologist Roman il propune pe Victor Dumitrescu. Cine este acesta site-ul PER nu a putut spune, dupa cum nici liderii partidului nu au fost mai generosi in informatii, si asta pentru un motiv simplu: au fost de negasit.

Daniel Fuciu este surpriza scoasa la inaintare de PNG. Surpriza pentru ca Fuciu a fost anuntat in ultima clipa drept candidat, dupa ce PNG precizase initial ca il va sustine pe taranistul Aurelian Pavelescu . Seful PNG, Gigi Becali, a recunoscut de altfel ca nu ii stia prea bine numele. „Eu candidez pentru ca e necesar, ca in Parlamentul Bucurestiului e nevoie de o voce a strazii. In plus, cei 20.000 de membri de la Bucuresti mi-au cerut sa o fac“, spune Fuciu.

Mariana Andrei candideaza din partea Partidului Renasterea Romaniei. Nimic despre aceasta pe site-ul partidului si nici despre alegerile locale. O alta candidata misterioasa este Lucia Stanciu, de la Partidul Alianta Socialista.

Misterioasa pentru ca numele ei nu apare pe site-ul partidului, cu atat mai putin in conducerea acestuia. PAS, ca si Partidul Verde si PER, a semnat un acord de colaborare cu PSD. Nimic nici despre candidata Partidului National Democrat Crestin. Rezultatele cautarii pe site-ul partidului sunt elocvente: „Ne pare rau, nici un articol nu indeplineste criteriile dvs.“.

Tot la categoria doamnelor care vor sa devina primar general al Capitalei se afla si Ioana Ion, din partea Partidului Renasterii Europene. Aceeasi reteta si aici. Ioana Ion este prim-vicepresedinte PRE si este doctor in studii militare. Situatie identica si cu Mihaela Neag de la PNDC.

Din partea Partidului Popular din Romania (PPDR) candideaza preotul Aurel Radulescu. Fost emigrant in SUA, Aurel Radulescu a candidat fara succes si la alegerile prezidentiale din 2004 pentru o alta formatiune politica de buzunar, APCD (Alianta Popular-Crestin Democrata).

Adrian Moraru, IPP: „Unii vor sa devina vedete!“

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, imparte in doua categorii candidatii fara sanse. „Sunt oameni care nu au nimic de-a face cu alegerile. Unii vor sa devina vedete. As incadra aici avocatii. Cred ca intr-un fel e bine sa apari la televizor si sa fii avocat. Sunt apoi oameni care au un fel de sociopatii, precum acel pastor din SUA.

Sunt oameni care-si doresc sa ajunga in atentia publica. Vedetismul unora se transpune in bani. Pe de alta parte, in cazul celorlalte partide, explicatia pentru care lanseaza candidati e cat se poate de logica, acestea s-ar desfiinta. Daca nu depun la doua scrutine consecutive candidati, partidul dispare“, spune Moraru.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea