Social

#covid #zi libera #angajati #vaccinare

Cand isi pot lua angajatii zilele libere dupa vaccinarea anticovid. Noi precizari

Romanii care se vaccineaza anticovid pot solicita angajatorului o zi libera dupa administrarea fiecarei doze de vaccin. Aceasta masura a intat in vigoare dupa data de 29 iulie 2021. In lege nu se specifica insa un detaliu foarte important. Si anume, daca angajatul este obligat sau nu sa isi ia ziua libera exact in aceeasi zi in care se vaccineaza. Astfel, orice angajat poate solicita zile libere dupa vaccinare si in alte zile decat cele in care i se administreaza vaccinul. El are insa obligatia sa isi instiinteze angajatorul cu privire la programarea zilelor libere dupa vaccinare.

 

Dan Nastase, consilier juridic specializat pe relatii de munca, a explicat pentru avocatnet.ro, ca legea lasa loc de interpretari deoarece leguitorul nu a facut precizari exacte privind termenul-limita in interiorul caruia salariatul ar putea solicita ziua libera platita.

Pentru a beneficia de respectiva zi libera platita, salariatii au obligatia de a prezenta angajatorului adeverinta de vaccinare, fie in momentul solicitarii, fie in prima zi lucratoare de la vaccinare. Angajatorul are obligatia de a oferi aceasta zi libera solicitantului, insa legea nu prevede ca liberul trebuie dat exact cand este cerut de salariat, daca, in acest mod, este afectata activitatea firmei.

“Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia”, se precizeaza in art. 6 al Legii 211/2021.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea