Social

Campionii primariilor

29 de candidati la primariile din capitalele de judet si-au surclasat adversarii din primul tur de scrutin. 13 candidati PD-L, opt ai PNL, sase din PSD si cate unul de la UDMR si de la Forumul Democratic German sunt performerii primului tur de scrutin in 29 de municipii capitale de judet. Pentru prima oara dupa 1992 - anul primelor alegeri locale postdecembriste -, un numar asa de mare de capitale de judet sunt cucerite din primul tur.

Marii campioni ai primariilor din capitalele judetene sunt Tudor Pendiuc (PSD) - Pitesti, Cristian Anghel (PNL) - Baia Mare - care castiga al cincilea mandat, Lucian Iliescu (PNL) - Giurgiu, Dorin Florea (PD-L) - Tg.-Mures, Mircea Hava (PD-L) – Alba-Iulia, Gheorghe Ciuhandu ( PNT-CD /PNL) - Timisoara, toti la al patrulea mandat, precum si Radu Mazare (PSD) - Constanta, Ion Carciumaru (PSD) - Tg.-Jiu, Mircia Muntean (PNL) - Deva, Klaus Johannis (FDGR) - Sibiu, toti patru castigatori pentru a treia oara consecutiv ai functiei de primar.

Tinand cont ca aproape toti ceilalti invingatori din primul tur erau si ei primari in functie, nu se poate spune ca ar exista vreo surpriza sau vreun mare invins. Singurii primari de capitala de judet iesiti din primul tur si care se afla la primul mandat - Radu Boriga (PD-L) - Targoviste si Ovidiu Bolojan (PNL) - Oradea - nu intra in categoria surprizelor, deoarece filiala democrat-liberalilor din Targoviste s-a intarit cu cea mai puternica garnitura pe care a avut-o PLD, iar la Oradea, primaria era condusa de un interimar.

Ceilalti primari performeri sunt: Gheorghe Falca (Arad), Catalin Flutur (Botosani), George Scripcaru (Brasov), Emil Boc (Cluj), Antonie Solomon (Craiova), Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), Constantin Hogea (Tulcea), Ioan Lungu (Suceava), Mircea Gutau (Valcea) si Darius Valcov (Slatina), toti din PD-L, Ion Eremia (Calarasi), Radu Capalnasiu (Zalau) si Romeo Stavarache (Bacau), toti din PNL, Constantin Boscodeala (Buzau), Gabi Ionascu (Slobozia), ambii PSD, Raduly Robert (Sfantu-Gheorghe) - UDMR.

Marile derby-uri ale turului II se vor desfasura la Bucuresti, unde Sorin Oprescu si Vasile Blaga se afla umar la umar, si la Iasi, unde diferenta dintre PSD-istul Gheorghe Nichita si Dumitru Oprea (PD-L) este foarte mica. Interesanta se anunta si disputa de la Resita, unde un independent intra in turul doi in avantaj fata de candidatul PD-L.

Topul procentelor, categoria primari

1. Klaus Johannis (FDGR) - Sibiu - 90%
2. Gheorghe Stefan (PD-L) - Piatra Neamt - 79,3%
3. Liviu Negoita (PD-L) - sectorul 3 al Capitalei - 78,31%
4. Emil Boc (PD-L) – Cluj-Napoca - 77%
5. George Scripcaru (PD-L) - Brasov - 69,8%
6. Gheorghe Falca (PD-L) - Arad - 67,2%
7. Radu Mazare (PSD) - Constanta - 62%

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea