Social

Campionat de Boboteaza

Devenita, deja, traditie, marea sarbatoare a Botezului Domnului a fost praznuita, ieri, de mii de braileni si galateni , sositi cu mic cu mare pe Esplanada Dunarii. Boboteaza - cum i se spune in popor sarbatorii - reprezinta un moment al innoirii, cand, la inceput de an, credinciosii se roaga lui Dumnezeu pentru belsugul holdelor, pentru pace si pentru izgonirea relelor.




Praznicul Bobotezei a inceput, ieri dimineata, la Braila, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca oficiata la Catedrala "Nasterea Domnului" de un sobor de preoti, consilieri si diaconi episcopali, in frunte cu PreaSfintitul dr. Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. In toate lacasele de cult a rasunat imnul sarbatorii ("In Iordan botezandu-Te Tu Doamne, inchinarea Treimii S-a aratat..."). La ora 10.00, preotii, autoritatile si credinciosii urbei au pornit in procesiune pe artera principala a orasului, pana pe Esplanada, cu icoana Botezului Domnului in frunte. A urmat slujba de sfintire a Agheasmei celei Mari, oficiata de PS Casian Craciun, urmata de binecuvantarea apelor Dunarii. "Intre Dunare, oameni si casele noastre exista o punte de speranta", le-a spus episcopul Casian celor 5.000 de braileni veniti pe malul Dunarii sa primeasca binecuvantarea de Boboteaza. Pentru multimea care a infruntat frigul si zapada au fost pregatite nu mai putin de cinci tone de agheasma.

La ora 11.00, s-a dat startul intrecerii pentru

prinderea Crucii de Boboteaza. Din cei 10 temerari inscrisi, doar sapte au avut curajul sa plonjeze in apele reci ale Dunarii. Pentru a patra oara consecutiv, crucea aruncata in fluviu a fost prinsa de Bogdan Vasiliu, un tanar de 25 de ani, fara ocupatie. Bogdan participa la concursul de Boboteaza pentru a cincea oara, fiind un campion nedeclarat al inotului pe timp de iarna. Numai in slip, castigatorul si ceilalti sase tineri s-au avantat dupa Crucea Bobotezei, fara sa le pese de gerul de afara. Curajosii inotatori au primit cate un premiu in bani din partea Primariei Municipiului Braila si a Epsicopiei Dunarii de Jos. La Galati, s-a desfasurat, de asemenea, sfintirea Agheasmei celei Mari, urmata de intrecerea pentru prinderea Crucii de lemn a Bobotezei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea