Social

#guvern #arhitecti #camera deputatilor #urbanism

Camera Deputatilor demoleaza urbanismul strict

Arhitectii romani protesteaza fata de modificarile pe care vor sa le aduca deputatii Ordonantei de urbanism. Actul, care limiteaza posibilitatea extinderii coeficientului de utilizare al unui teren, este in pericol, lucru care ar da mana libera dezvoltatorilor.

Ordonanta privind urbanismul stabileste valori maxime pentru doi indicatori : procentul de ocupare a terenului (POT) care reglementeaza procentul din teren pe care poti construi si coeficientul de utilizare (CUT) care stabileste numarul maxim de etaje, in functie de suprafata cladirii. Valoarea maxima a CUT-ului urma sa fie 4, mai ales ca acest indicator este strict legat si de nevoia de locuri de parcare .

Actul nu a fost adoptat pana acum si Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor vrea sa elimine tocmai prevederile care ar limita acesti indicatori, informeaza Gandul. Pana acum, un constructor putea cere la Primarie cresterea nelimitata a acestor indicator, lucru care duce la construirea de cladiri foarte apropiate, sau la constructia unlor zgarie-nori in zone cu case de unul sau doua nivele.

"Limitarea majorarii CUT la 20% din valoarea initiala stabilita prin Planul Urbanistic General este benefica orasului, deoarece face imposibila cresterea abuziva a densitatii si construirea unor cladiri prea inalte sau masive in zonele cu regim jos de inaltime, inclusiv in cele rezidentiale. In plus, aceasta prevedere limiteaza PUZ-urile speculative, facute nu pentru a construi, ci pentru a ridica, prin majorarea CUT-ului, valoarea de piata a terenului", a declarat presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti (OAR), Mircea Ochinciuc, pentru Cotidianul.

Ministerul Culturii se opune si el amendamentelor aduse de deputati, modificari care elimina complet caracterul pozitiv al Ordonantei 27/2008. Deputatul Vasile Gherasim, care sustine schimbarile, a spus ca s-a ajuns la noua forma a Ordonantei pentru ca este dorita sugrumarea dezvoltarii turismului si constructiei de hoteluri. El crede insa, ca Bucurestiul are nevoie de reguli speciale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea