Social

# afectare calitate # aer scoli #sanatate copii #calitate aer #ventilatie

Calitatea precara a aerului din scoli afecteaza sanatatea copiilor si actul educational. Cum se poate rezolva problema ventilatiei?

Scoala este locul in care copiii isi petrec cea mai mare parte a zilei, iar calitatea aerului pe care il respira la interior ar trebui sa fi o prioritate pentru autoritati. Cei mici sunt mult mai vulnerabili in comparatie cu adultii, fiind mai sensibili la problemele legate de calitatea aerului. Dreptul copiilor si profesorilor de a avea o calitate buna a aerului la scoala este un drept recunoscut mondial, iar tarile din Europa depun eforturi pentru a-l respecta si a-l asigura.

 

Peste 90% din scolile din Romania au probleme din cauza proastei calitati a aerului. Cele mai multe institutii de invatamant sunt situate in mediul urban, unde, din cauza gradului ridicat de poluare, calitatea aerului este redusa. Studiile arata ca bolile cauzate de alergii cresc, iar incidenta astmului in randul copiilor a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani.

Riscurile la care se supun elevii, dar si adultii sunt enorme, pentru ca aerul viciat poate avea efecte atat pe termen scurt manifestate prin alergii, raceli sau gripe, dar si pe termen lung, prin grave afectiuni ale sistemului respirator.

Beneficiile sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura

Pentru o ventilatie echilibrata in salile de clasa, Atrea are cateva recomandari in functie de necesitatile fiecarei unitatilor. in alegerea pe care o facem, este important sa tinem cont de nivelul de aer. Astfel, in cazul elevilor, normativul este de 25 m3/ora per elev si 50 m3/ora per profesor.

De asemenea, este important ca intr-o scoala sa se respecte si nivelul de umiditate recomandat, adica intre 50-60%. in caz contrar, nu doar cei mici vor avea de suferit, ci si constructia. Umiditatea excesiva duce la aparitia condensului, a igrasiei si mucegaiului. in acelasi timp, temperatura aerului trebuie sa se incadreze in limitele 18-22°C, iar o ventilatie cu recuperare de caldura poate rezolva aceasta problema, pastrand in permanenta o temperatura constanta.

intr-o sala de clasa, nivelul de dioxid de carbon nu trebuie sa depaseasca 1500 ppm. Dupa cum putem observa si in graficul de mai jos cu ajutorul unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nivelul de CO2 este mult sub limita.

Daca nu se respecta aceste norme, prezenta copiilor in astfel de spatii reprezinta o amenintare.

Nu trebuie sa uitam de nivelul de zgomot, care trebuie sa fie redus pentru ca orele sa se desfasoare intr-un mediu cat mai confortabil. Daca aerisirea se face prin deschiderea geamurilor, permitem zgomotului din exterior sa intre, si mai ales pe timp de iarna se formeaza curenti de aer care pot imbolnavi copiii.

Nu trebuie sa uitam de cate ori a venit cel mic acasa cu febra sau dureri de cap. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura Atrea scad gradul de transmitere a virozelor si virusilor intre copii, astfel scoala devenind un mediu sigur.

Unitatile de invatamant pot economisi pana la 210.000 lei pe an prin instalarea de ventilatii cu recuperare de caldura

De asemenea, daca aerisirea se face in mod traditional prin deschiderea gemurilor, se pierde caldura care iese afara. Studiile au aratat ca un astfel de sistem reduce costurile de intretinere cu 25%. Cu alte cuvinte, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o aerisire permanenta si controlata a interiorului, pastrand nivelul de caldura in parametrii optimi.

De exemplu, pe an recuperam aproximativ 4158 lei doar pe o sala de clasa unde exista montat un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. tinand cont ca intr-o scoala avem in jur de 50 de clase, economia anuala poate ajunge la aproximativ 210.000 lei. in momentul de fata acesti bani se pierd prin energia aruncata la propriu pe geam.

In plus, sistemele de ventilatie cu recuperare Atrea sunt silentioase si functioneaza sub nivelul de zgomot al unei soapte, adica 35 dB.

Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura DUPLEX INTER este proiectata pentru ventilatie echilibrata in scoli, avand un nivel de zgomot foarte redus. Unitatile au eficienta ridicata de recuperare a caldurii, nivelurile acustice foarte joase si consum redus de energie. Este un sistem fara tubulatura, fara nicio conducta. Instalarea se face usor, fara a fi necesar un proiect. Eficienta ridicata de recuperare a caldurii este de pana la 93 %, iar unitatea are protectie automata la inghet si posibilitate de incalzire optionala a aerului de admisie.

Daca unitatea nu este instalata la un perete cu ferestre, pot fi instalate amortizoare acustice de tubulatura pentru fatade. in plus, indeplineste cerintele Ecodesign 2018, institutie recunoscuta ca lider de clasa la nivel mondial in domeniul certificarii de performanta pentru produse de climatizare si ventilatie termica, dar si VDI 6022, certificare ce garanteaza ca sistemul indeplineste cele mai stricte cerinte de igiena ale pietei.

Cat costa "sanatatea" copiilor nostri?

Un cost aproximativ pentru o astfel de solutie Atrea pleaca de la 6000 de euro pentru o sala de clasa, iar investitia va fi amortizata intre 3 si 6 ani, luand in calcul doar consumul de energie.

Decizia de a instala un astfel de sistem sta in mainile conducerii scoli, administratiilor locale, dar si parintii au un cuvant de spus mai ales ca vorbim de sanatatea celor mici. Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura transforma scoala intr-un mediu sigur, un mediu in care performanta intectuala este sustinuta prin confort termic si aer curat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea