Social

Calin Popescu Tariceanu s-a saturat sa se mai calce pe bataturi cu Basescu

"Sper ca, in 2006, relatia cu presedintele Traian Basescu sa se incadreze in arhitectura constitutionala. Am cu el o relatie personala care consider ca este esential sa fie una buna, de comunicare, pentru ca, in vederea atingerii obiectivelor Romaniei, este nevoie de o buna relatie. Eu mi-am aratat mereu disponibilitatea ca aceasta relatie sa se desfasoare in cei mai buni termeni", a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa. Afirmatia primului-ministru vine sa certifice problemele de comunicare existente intre seful statului si premier, pe care acestia doi au incercat de altfel sa le nege, in nenumarate randuri. Insa, confruntarile dintre Basescu si Tariceanu, pe tot parcursul anului trecut au fost mai mult decat evidente si de natura sa creeze controverse la nivelul intregii clase politice. Printre aceste teme de discutii aprinse putem aminti: alegerile anticipate si infiintarea comunitatii de informatii.


O noua delimitare , in Constitutie

Intrebat daca il deranjeaza paralelismele din Constitutie dintre atributiile presedintelui si ale premierului, presedintele PNL a spus: "Nu vreau sa fac comentarii pe acest subiect, sa nu se creada ca este o abordare personala. Dar cred ca in Constitutie este loc de o delimitare mai clara a acestor atributii, fara indoiala". Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu afirma, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, la intalnirea avuta cu reprezentantii societatii civile, ca in actuala Constitutie au ramas neclare, dupa modificare, raporturile dintre presedinte si Executiv. Seful statului aprecia ca actuala lege fundamentala reflecta si o "negociere" intre institutia prezidentiala si Guvern. Traian Basescu sustinea atunci ca aceasta "negociere" nu a fost tratata corect "nici in prima Constitutie, nici in urmatoarea". Referitor la modificarea Constitutiei , Tariceanu a mai adaugat ca una dintre problemele fundamentele se refera la paralelismul dintre atributiile celor doua Camere. "De aceea trebuie sa se faca o delimitare clara a atributiilor. PNL sustine bicameralismul, in care fiecare Camera sa aiba un rol clar, fara suprapuneri", a explicat liderul PNL.


Anticipatele, expirate

Presedintele PNL a mai abordat si tema alegerilor anticipate. Tariceanu a mentionat, ferm, ca nu ia in calcul organizarea unui scrutin in cursul acestui an, dar a precizat ca in 2006 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. "Acestea ar putea avea loc in toamna acestui an sau anul viitor, pana cel mai tarziu pe 31 martie", a afirmat Tariceanu. El a mentionat ca acestea trebuie organizate la trei luni dupa aderare. Premierul a mai explicat ca exista doua optiuni pentru organizarea alegerilor: in toamna sau in alta perioada, dar nu mai tarziu de primavara. In privinta integrarii europene, premierul a spus ca exista un risc pe care insa Romania nu il poate evalua foarte bine. "Dar prefer sa nu ne asumam acest risc", a conchis Tariceanu.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea