Social

Calian se simte "chinuit"

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca in vacanta parlamentara de vara se va introduce un sistem de monitorizare.

Patru comisii parlamentare - juridica, agricultura si altele doua - vor beneficia de un sistem informatic similar celui din plen. In acest fel se va putea monitoriza prezenta la comisie, modul in care se voteaza si se va avea acces si la stenograma. In vacanta de iarna si ulterior, in functie de fonduri, vom introduce sistemul si la celelalte comisii, a spus Olteanu.

Introducerea sistemului informatic face parte din planul de masuri pentru cresterea transparentei si pentru combaterea absenteismului deputatilor.

Nu cheltuiti banii degeaba

Exista insa si voci care nu agreeaza sistemul. In sedinta de miercuri a Biroului Permanent al Camerei, deputatul PC Petru Calian a avut urmatoarea interventie, pe care o redam conform stenogramei:

Eu zic sa nu cheltuiti banii pe degeaba, pentru ca ii cheltuiti pe degeaba. In primul rind, daca introducem un sistem informational, sa-l introducem la toate comisiile, pentru ca altfel ar fi injust. Introducem la Comisia juridica, care munceste de dimineata pina noaptea, ii mai si monitorizam si printr-un alt sistem, ii mai chinuim si din acest punct de vedere si lasam alte comisii care poate au mai putina treaba, ca nu sint asa de importante Mi se pare nedemn, in primul rind (...)Ce facem aici? Introducem senzori in scaune sau ce facem ca sa-i fortam si mai mult sau sa-i monitorizam si mai mult? Efectiv ne simtim sub presiune.

Crin si nevoile fiziologice

Acuzat, recent, de Bogdan Olteanu, ca ar figura la loc de cinste in topul deputatilor chiulangii, liderul parlamentarilor PNL, Crin Antonescu, s-a simtit dator sa ia pozitie.

El a salutat masurile pentru combaterea absenteismului, dar le-a amendat cu argumente de natura preponderent biologica:

Sint foarte multe situatii in care un parlamentar nu poate sta nemiscat patru - cinci ore. In afara de nevoile fiziologice, deputatii mai pot avea, in timpul lucrarilor Camerei, contacte cu diverse persoane sau intilniri cu presa.

Daca un parlamentar s-a intilnit zece minute cu cineva si in plen au avut loc sase voturi, el este considerat absent?, s-a intrebat, retoric, Antonescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea