Social

#5 iulie # sfantul atanasie de la aton #sfantul atanasie #calendar crestin-ortodox

Calendar crestin ortodox, 5 iulie: Sfantul Atanasie de la Aton

Luni, 5 iulie 2021, crestinii ii praznuiesc pe Sfantul Atanasie de la Aton.  Este o zi dedicata rugaciunii! Afla cine a fost Sfantul Atanasie si ce rugaciune trebuie sa spui azi pentru a-ti merge bine.

 

Sfantul Atanasie de la Aton

Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret. Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie. Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei.

Trecerea sa la cele vesnice i-a fost descoperita de Dumnezeu. Inainte de a inspecta lucrarile de extindere a bisericii, Sfantul Atanasie si-a imbracat hainele de sarbatoare. In momentul in care urca pe schele, se prabuseste cupola bisericii atat peste Sfantul Atanasie, cat si peste ceilalti frati care lucrau la zidurile bisericii. Desi cupola a cazut peste el, trupul sau a ramas nevatamat, neavand decat o rana la picior. Din aceasta rana a curs atunci sange, care a fost luat de frati cu graba si cu care s-au facut multe vindecari. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Atanasie s-a infatisat de mai multe ori inaintea fratilor lui, uneori ca sa-i mangaie si sa-i intareasca, iar alteori ca sa-i certe.

Rugaciunea catre Sfantul Atanasie

In aceasta zi, credinciosii se roaga catre Sfantul Atanasie pentru iertarea pacatelor si implinirea dorintelor.  Iata care este rugaciunea pe care trebuie sa o rostesti azi:

“De viata ta cea in trup s-au minunat cetele ingeresti, cum, cu trupul, la luptele cele nevazute ai iesit, pururea marite si ai ranit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ti-a rasplatit cu bogate daruri. Drept aceea, parinte, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele si sa se implineasca dorintele noastre.

Avand numirea nemuririi, cat ai fost cu viata, dupa ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai aratat partas nemuririi celei adevarate, Parinte Atanasie. Stand, deci, acum inaintea lui Hristos, adu-ti aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Din copilareasca pruncie facandu-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa parintilor tai nicidecum nu te-a impiedicat in dobandirea virtutii, caci toata pofta si dorirea cu totul ai intors-o catre Insusi Cel Ce te-a zidit.

Facandu-ti mintea stapanitoare patimilor si indreptandu-te cu fapte dumnezeiesti, ai savarsit calatoria cea buna. Si prin dreapta credinta, ai biruit pandirile, viclenirile si maiestriile demonilor, alegand ca un intelept partea cea buna.

Din tinerete parasind toate cele pieritoare si veselitoare ale vietii, cu osardie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie si ridicand pe umeri Crucea Domnului tau, ti-ai topit trupul prin infranari. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a si ales pe tine pastor sufletelor, purtatorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de pacate celor ce praznuiesc cu dragoste, sfanta pomenirea ta. Amin!”

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Lampadie;
- Sfantului Mucenic Vasile si a celor impreuna cu dansul, 70 de mucenici;
- Sfintirii Bisericii Sfantului Mucenic Iulian;
- Sfantului Mucenic Ciprian.

Sursa foto: monitorulbt.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea