Social

#5 august 2021 #5 august # iertarea de pacate #calendar crestin # Sfantul Ioan Iacob Hozevitul #calendar crestin-ortodox #crestin ortodox #rugaciuni

Calendar crestin ortodox, 5 august: Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Rugaciuni pentru iertarea pacatelor

Calendar ortodox 5 august. Credinciosii il praznuiesc astazi pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Este o zi de rugaciune pentru credinciosi. Acestia se roaga Sfantului Ioan Iacob Hozevitul pentru iertarea de pacate si ocrotire.

 

Calendar ortodox 5 august. Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este praznuit in fiecare an, pe data de 5 august. S-a nascut pe 23 iulie 1913, in comuna Crainiceni din judetul Botosani si a primit la botez numele Ilie. A ramas orfan de mic de amandoi parintii si a fost crescut de bunica. A urmat primii ani de scoala in satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) si liceul la Cozmeni-Cernauti.

A fost primit cu multa dragoste in viata monahala de staretul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei si apoi al doilea patriarh al Romaniei. Dupa satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecarul Manastirii Neamt, iar apoi a predat literatura romana la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul staret, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iasi), l-a tuns in monahism, primind potrivit pravilei calugaresti, un nou nume, cel de Ioan. Nas si parinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spatarul, egumenul schitului Pocrov, unul din cunoscutii calugari moldoveni cu viata imbunatatita.

Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, in noiembrie 1936 tanarul monah s-a indreptat, impreuna cu alti doi calugari, spre Tara Sfanta. Dupa doi ani petrecuti in pustiu, ajunge la Manastirea "Sfantul Sava”, unde se nevoieste timp de opt ani. In anul 1947 este hirotonit preot in Biserica Sfantului Mormant si este numit egumen la Schitul romanesc cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul“, din Valea Iordanului, pe care il va conduce pana in anul 1952.

In noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, impreuna cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat in obstea Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. In vara urmatoare se retarage intr-o pestera, numita Chilia Sfanta Ana, care tinea de Manastirea "Sf. Gheorghe Hozevitul“. Aici si-a petrecut ultimii ani, ducand o viata foarte aspra. Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele vesnice pe 5 august 1960, la varsta de 47 de ani. A fost inmormantat de Amfilohie, egumenul Manastirii Sfantul Gheorghe, in pestera care-l gazduise in ultimii ani de viata.

Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a ramas in pestera Sfanta Ana. La inceputul lunii august 1980, potrivit unei traditii locale, conducerea manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul a deschis pestera mormintelor, urmand ca osemintele Cuviosului sa fie duse in gropnita de obste.

Dezgropat doua decenii mai tarziu, s-a constatat cu uimire ca trupul sau nu putrezise, pastrandu-se intact. Arhimandritul Amfilohie, staretul manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul, istorisea mai tarziu: "Ne asteptam sa gasim numai sfinte oseminte si nu buna mireasma. Cand am luat scandura am vazut ca parintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricaciune, asa cum l-am pus. Parca l-am fi pus in mormint de cateva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a infatisarii lui; mainile, barba, parul, rasa, incaltamintea erau neatinse."

Tinand seama de toate acestea, Sfantul Sinod al Bisericii noastre, l-a canonizat in sedinta din 20 iunie 1992, cu data de praznuire in calendar pe 5 august.

Mentionam ca Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seama de poeme adunate intr-o culegere intitulata "Hrana duhovniceasca", tiparite,in conditii grafice modeste, aproape precare, de catre ucenicul sau, parintele Ioanichie Paraiala.

Calendar ortodox 5 august. Rugaciuni catre Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt (Hozevitul)

1. “O, Preacuvioase Parinte Ioane, care cu darul lui Dumnezeu din frageda copilarie ai mers pe calea cea sfanta a desavarsirii si pentru care Preabunul si Preainduratul Dumnezeu a binevoit sa te proslaveasca pe pamant si in cer, te rugam, auzi-ne pe noi, nevrednicii si pacatosii, care indraznim sa venim cu toata evlavia si umilinta catre tine, ca sa te rogi Preabunului Dumnezeu, ca si noua sa ne ajute cu mila si cu indurarile Sale si, prin rugaciunile tale, sa mergem pe calea cea sfanta a poruncilor Lui si din toata inima sa ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre. Fie ca, prin mila si indurarea lui Dumnezeu si prin sfintele tale rugaciuni, sa avem si noi mila si indurare in ceasul mortii noastre si in ziua Judecatii de apoi. Amin.”

2. “O, Cuvioase Parinte Ioane, viata cereasca ai petrecut pe pamant, caci de la Sfantul Botez ai primit numele marelui prooroc Ilie, iar la primirea chipului ingeresc, Sfantului Ioan Botezatorul spre ocrotire ai fost incredintat. De aceea, ai urmat in viata pilda lor. Pentru viata ta sfanta din pustie, trecand din lumea cea desarta, Domnul ti-a odihnit sufletul in stralucirea Raiului, iar trupului tau osarduitor i-a daruit nestricaciunea, aratand intru tine slava numelui Sau.

Acestea avandu-le in minte, noi, nevrednicii si pacatosii, venim cu umilinta si evlavie, rugandu-te sa nu ne treci cu vederea cand alergam la ajutorul tau.

Sfinte Parinte Ioane, cel ce din pruncie ai fost orfan de parinti, ajuta cu rugaciunile tale pe cei orfani, ca sa gaseasca iubirea Parintelui ceresc; cel ce ai fost frate si vietuitor in manastire, ajuta-ne sa vietuim, oriunde, ca frati intru Hristos; cel ce ai facut din dorul de pustie dor de cerul sfant, ajuta-ne cu rugaciunile tale sa cautam sfintirea sufletelor noastre pustiite de pacate; cel ce ai fost mult nevoitor, ajuta pe cei ce se nevoiesc in dreapta credinta sa implineasca in viata lor poruncile lui Hristos; cel ce ai fost fierbinte rugator catre Dumnezeu, intareste rugaciunile si sporeste ravna si evlavia noastra; cel ce ai dorit a vietui in Tara Sfanta, ajuta-ne ca, prin fapte bune, sa sfintim locul in care traim, chemand pururea pe Duhul Sfant sa salasluiasca intru noi; cel ce ai coborat prin rugaciunile tale cerul in pestera, roaga-L pe Hristos sa incalzeasca si sa lumineze cu iubirea Sa pestera inimilor noastre; cel ce inca din lumea aceasta ai simtit bucuria si pacea vietii vesnice, roaga-L pe Tatal Ceresc sa ne daruiasca bucuria si pacea Imparatiei Sale.

Sfinte Parinte Ioane, pazeste pe batrani in dreapta credinta, pe tineri in viata curata si pe copii in iubire de Dumnezeu si de parinti. Ocroteste cu rugaciunile tale pe saraci si pe bolnavi, pe vaduve si pe orfani, pe calatori si pe cei robiti.

Fereste tara noastra de primejdii si necazuri si roaga-te pentru intreg poporul binecredincios, ca impreuna cu tine sa preamareasca, prin credinta si fapte, pe Dumnezeu: Tatal si Fiul si Sfantul Duh. Amin.”

Tot astazi, serbam Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului si facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Evsignie;
- Sfintilor Mucenici Catidie si Catidian;
- Sfintei Nona, mama Sfantului Grigorie Teologul;
- Sfantului Favie, episcopul Romei;
- Sfantului Evghenie Etolul.

Sursa foto: urecheni.mmb.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea