Social

#Cuviosul Ioan de la Rasca si Secu #Sfantul Ierarh Varlaam #30 august #sarbatoare mare astazi #sarbatoare mare #Sfantul Alexandru #sarbatoare #calendar crestin

Calendar crestin ortodox, 30 august: 3 mari sfinti pomeniti astazi!

Este sarbatoare mare pentru crestini! Astazi, 30 august, biserica praznuieste trei mari sfinti. Este vorba despre Sfantul Ierarh Varlaam, Sfantul Alexandru si Cuviosul Ioan de la Rasca si Secu.

Calendar ortodox 30 august. Cine a fost Sfantul Ierarh Varlaam 

Sfantul Ierarh Varlaam este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 30 august. A fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 12 februarie 2007. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam a avut loc pe 29 august 2007, la Manastirea Secu, locul unde a fost ingropat si unde se afla osemintele acestuia.

Desi sunt mai multe ipoteze cu privire la locul nasterii Sfantului Varlaam, cea mai plauzibila este aceea ca ar fi originar din partile Neamtului, din satul Borcesti.

Primul contact cu lumea monahala a fost la "Schitul lui Zosin".

Sfantul Ierarh Varlaam a fost mitropolitul Moldovei intre anii 1632 si 1653. Dintre realizarile sale ca mitropolit amintim:

  • dreptul preotilor de a fi judecati numai de instantele bisericesti;
  • a zidit la Iasi biserica Sfintii Trei Ierarhi, in care a asezat in anul 1641 moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite lui Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol;
  • sprijinit si de Sfantul Mitropolit Petru Movila al Kievului, Mitropolitul Varlaam a infiintat prima tipografie romaneasca din Moldova, in anul 1640;
  • s-a ocupat de organizarea Sinodului de la Iasi din anul 1642, care a indreptat si aprobat Marturisirea de credinta alcatuita de Mitropolitul Petru Movila al Kievului;
  • a tiparit Cazania sau Carte romaneasca de invatatura la duminicile de peste an, la praznice imparatesti si la sfinti mari (1643) - prima carte romaneasca tiparita in Moldova;

Amintim ca Mitropolitul Varlaam s-a numarat, in anul 1639, printre cei trei candidati propusi pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului.

Sfantul Varlaam a trecut la cele vesnice spre sfarsitul anului 1657.

Troparul Sfantului Varlaam

Vrednic slujitor al lui Hristos si intelept aparator al dreptei credinte, mare cinstitor al Sfintei Cuvioase Parascheva si credincios luminator al neamului romanesc, Sfinte Ierarhe Varlaam, roaga pe Hristos-Dumnezeu sa ocroteasca si sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 30 august. Cine a fost Sfantul Alexandru

Sfantul Alexandru este praznuit pe 30 august. Sfantul Alexandru a fost episcop in Constantinopol in timpul imparatului Constantin cel Mare (313-337). A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, dovedindu-se un aparator al dreptei credinte. La acest sinod l-a combatut pe Arie, unul din preotii sai slujitori, care incepuse sa predice o invatatura neconforma cu traditia si credinta Bisericii.

La inceput Alexandru a incercat sa rezolve noua tensiune in mod pasnic. Arie si adeptii sai refuza orice conciliere, motiv pentru care este chemat in fata unui sinod local (321). Aici Arie va sustine ca Fiul nu este vesnic, ci a fost creat de Tatal.  Sinodul a pronuntat pe loc anatema! In sprijinul apararii ortodoxiei a fost chemat si Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinandu-l pe imparatul Constantin cel Mare sa convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care il excomunica pe Arie.

Inceputul propovaduirii eretice a lui Arie este pus intre anii 312 si 320. Este posibil ca doctrina eretica sa fi aparut in mintea sa ceva mai devreme de 320, dar a devenit o realitate in jurul acestui an.

Sfantul Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 337, la varsta de 98 de ani.

Calendar ortodox 30 august. Cine a fost Sfantul Ioan de la Rasca si Secu

Sfantul Ioan de la manastirile Rasca si Secu este cinstit pe 30 august. Este un sfant roman care a trait in secolul al XVII-lea, in vremea Sfintilor mitropoliti Varlaam si Dosoftei ai Moldovei. Cel dintai care l-a facut cunoscut si l-a cinstit ca sfant pe Cuviosul Ioan de la Rasca a fost Sfantul mitropolit Dosoftei al Moldovei.

Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat smerit din Vrancea, in familia razesilor Gheorghe si Anastasia. Monahul nevoitor Varlaam Motoc, care avea sa devina mitropolit al Moldovei, ruda cu Sfantul Ioan, se retrasese deja de ceva vreme in Manastirea Secu. Afland ca tanarul isi dorea viata monahala, Sfantul Varlaam l-a luat pe acesta si l-a dus la Manastirea Rasca. Aici, in anul 1630, tanarul a fost tuns in monahism, de catre egumenul Agafton, primind numele Ioan. In obstea monahala de la Rasca, nevoitorul Ioan avea sa vietuiasca aproape 18 ani.

Tot astazi facem pomenirea:

  • Sfintilor Ierarhi Ioan si Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului;
  • Sfantului Cuvios Fantin, facatorul de minuni;
  • Sfintilor sase mucenici din Meletina;
  • Sfantului Cuvios Sarmata din desertul Egiptului;
  • Sfintei Cuvioase Vriena;
  • Sfintilor saisprezece mucenici Tivei;
  • Sfantului Ierarh Evlavie;
  • Sfantului Mucenic Felix;
  • Sfantului Mucenic Furtinian;
  • Sfantului Mucenic Septimin;
  • Sfantului Mucenic Ianuarie.
  • Sfantului Aidan

Surse foto: doxologia.ro, ph-online.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea