Social

#sfanta agripina # sfanta mucenita agripina #23 iunie 2021 #calendar 23 iunie #caledar crestin ortodox

Calendar crestin ortodox, 23 iunie: Sfanta Mucenita Agripina

Astazi, 23 iunie 2021, credinciosii o praznuiesc pe Sfanta Mucenita Agripina. Alaturi de aceasta, mai sunt pomenite in calendar si insotitoarele ei Sfintele Vasa, Paula si Agatonica, conform calendarului ortodox 2021. Este zi de post!

 

Cine a fost Sfanta Mucenita Agripina

 Sfanta Mucenita Agripina a luat cununa muceniciei in anul 275, in timpul domniei imparatului Valerian. Sfanta Agripina s-a nascut la Roma intr-o familie de crestini, primind inca din copilarie o educatie in duhul Evangheliei lui Hristos.

Marturisind dreapta credinta in vremea persecutiilor, Sfanta Agripina a fost supusa la numeroase torturi. In timpul acestora mucenitei i s-a aratat ingerul Domnului care a intarit-o. Dar nemaiputand suporta chinurile ingrozitoare la care a fost supusa, sufletul mucenitei s-a mutat la Domnul.

Insotitoarele acesteia, Vasa, Paula si Agathonica au luat trupul sfintei si l-au dus in Sicilia. Pe locul unde au fost ingropate sfintele moaste a fost ridicata o biserica in cinstea Sfintei Mucenite Agripina, unde, potivit traditiei, s-au petrecut numeroase minuni.

Condacul Sfintei Mucenite Agripina

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi...

Apropiindu-se ziua cea purtatoare de lumina a chinurilor tale cele luminoase, intru care cinstind pe acestea, Biserica cea dumnezeiasca cheama pe toti ca sa strige tie cu bucurie: Bucura-te fecioara si Mucenita Agripina, Preacinstita.

Troparul Sfintei Mucenite Agripina

Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Agripina, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintelor Vasa, Paula si Agatonica;

- Sfintilor Mucenici Aristocleu preotul, Dimitrian diaconul si Atanasie anagnostul;

- Sfantului Mucenic Eustohie preotul si cei impreuna cu el, Gaie nepotul sau, si fiii sai Lolia (Lulo), Prov si Urban (secolul al IV-lea);

Sursa foto: doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea