Social

# sarbatoare azi # 16 iunie #sfantul tihon #sarbatoare mare #calendar crestin-ortodox #dezlegare la peste #sarbatoare

Calendar crestin ortodox, 16 iunie: Sfantul Tihon. Este dezlegare le peste!

Pe 16 iunie cresinciosii il praznuiesc pe Sfantul Tihon, cel care a convertit multi pagani la credinta in Hristos, daramand multe temple si ridicand biserici in locul lor. Este zi este una importanta pentru crestinism. Mai mult, cazand intr-o zi de miercuri, ziua este marcata in calndarul bisericesc cu dezlegare la peste! 

Cine a fost Sfantul Tihon

Sfantul Tihon a convertit multi pagani la credinta in Hristos, daramand multe temple si ridicand biserici pe locul lor.

Sf. Ierarh Tihon, episcopul Amatundei, avand parinti binecredinciosi si iubitori de Hristos, fiind fagaduit de ei lui Dumnezeu, si invatand Sfanta Carte si fiind deprins din destul cu Sfintele Scripturi, intai a fost facut citet, de citea la popor sfintele cuvinte si invataturi.

Pentru vrednicia ce avea la toate si pentru viata lui fara prihana, a fost hirotonit diacon de Mnimonie, episcopul Amatundei. Deci, incetand din viata acela, a fost suit acesta in scaunul Episcopiei de marele Epifanie. Si intorcand pe multi din ratacirea si desertaciunea idolilor catre credinta lui Hristos Dumnezeul nostru, si stricand si daramand multe capisti idolesti, si zidind multe dumnezeiesti biserici, si impodobindu-le si sfintindu-le, s-a mutat catre Domnul, facand multe minuni si in viata si dupa moarte. Din acestea vrednic lucru este a aduce la mijloc una sau doua, spre semn de virtutile barbatului acestuia, caci inca si mai inainte in viata lui lua paine de la tatal sau si o ducea in targ sa o vanda, ca acesta ii era mestesugul; iar el impartea painile la saraci, pana a prins tatal sau de veste. Acesta, maniindu-se pe el, l-a ocarat, iar el i-a raspuns, ca a imprumutat pe Dumnezeu cu painea, si are de la Dansul scrisoare, cum ca are sa i le dea; si indata se arata aievea dovedirea cuvintelor lui, afland jitnitele pline de grau, mai mult decat bagase tatal sau, cand l-a strans pana a nu scoate din el. Iar minunea aceasta era numai spre marirea sfantului acestuia si nu are asemanare cu altele, caci sfantul acesta infigand o vita uscata in pamant, indata se prinse si a dat rod mai inainte de vreme. Iar vita aceea gatindu-si roadele, de cum se incepea dumnezeiasca lauda a sfintei liturghii, arata strugurii parguiti, iar cand se savarsea dumnezeiasca jertfa strugurii erau copti si gata de mancat intru slava Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh.

Troparul Sfantului Ierarh Tihon

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui Ce ti-a dat tie putere; slava Celui Ce te-a incununat pe tine; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Ierarh Tihon

Fecioara astazi...
Intru sihastrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecand, puterea Mantuitorului de sus ai luat, idolii inselaciunii ai surpat si pe popoare le-ai mantuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Sfintitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei;
- Sfintilor cinci mucenici din Nicomidia;
- Sfintilor patruzeci de mucenici romani.

Sursa foto: ziarullumina.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea