Social

#sfintii cosma si damian # sfantul leontie #calendar crestin-ortodox #1 iulie #crestin ortodox #sfinti

Calendar crestin ortodox, 1 iulie: Sfantii Leontie de la Radauti si Cosma si Damian, doctorii fara de arginti

Joi, 1 iulie 2021, crestinii ii praznuiesc pe Sfintul Leontie de la Radauti si Sfintii Mucenici Cosma si Damian, doctorii fara de arginti. Acestia sunt cunoscuti ca cei trei mari tamaduitori de boli si aparatori ai crestinilor. Prin urmare, in aceasta zi, credinciosii se roaga la cei trei sfinti pentru a fi aparati de boli si pentru vindecare.

 

Cine a fost Sfantul Leontie de la Radauti

Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti s-a nascut la inceputul secolului al XIV-lea. Sfantul Leontie a intrat in monahism de tanar, la Manastirea Bogdana din Radauti, primind numele Lavrentie. Dupa o vreme se retrage in sihastrie, unde a construit un schit ce avea sa-i poarte numele: "Schitul lui Lavrentie“. Pravila pentru obstea de aici era urmatoarea: hrana o singura data in zi, la asfintitul soarelui, afara de sarbatori; somn de trei-patru ore pe noapte, iar de la miezul noptii pana dimineata - priveghere in biserica, dupa randuiala Sfantului Munte si traditia pustniceasca. Pe locul unde a fost "Sihastria lui Lavrentie“, astazi se afla satul Laura, comuna Vicovul de Sus, din judetul Suceava.

Potrivit unor istorici, Sfantul Leontie ar fi ajuns chiar episcop la Radauti, in timpul domniei lui Alexandru Voda cel Bun, dar spre batranete s-a retras din scaunul episcopal. Zaharia Kopistenski, cel care ii scrie viata, il numeste "facator de minuni”. Asa ne putem explica de ce in vechime strada de azi Bogdan Voda din Radauti, unde se afla si ctitoria domnitorului, se numea "Drumul Sfantului". Traditia spune ca a fost duhovnicul Sfantului Daniil Sihastru.

A fost inmormantat in biserica de lemn a schitului, iar mai tarziu, datorita cinstirii sfintelor sale moaste de credinciosi, acestea au fost mutate in Catedrala din Radauti. Prin anul 1639 o ceata de raufacatori a jefuit orasul Radauti. Traditia spune ca monahii, afland de venirea talharilor, au ascuns moastele Sfantului chiar sub locul unde erau depuse, in naos, in fata tabloului votiv al ctitorilor manastirii. O serie de cercetari arheologice efectuate intre anii 1974-1977 a scos la iveala moastele sale. In anul 1991 ele au fost asezate intr-o racla spre a fi cinstite de credinciosi.

Troparul Sfantului Leontie de la Radauti

Cu ostenelile nevointelor duhovnicesti toata viata ti-ai petrecut-o si, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie si cu frica de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roaga-L, Sfinte Ierarhe Leontie, sa mantuiasca sufletele noastre.

Rugaciune inchinata Sfantului Leontie de la Radauti

Crestinii ortodocsi care sufera de boli sau necazuri grave pot inchina in aceasta zi in care este praznuit Sfantul Leontie de la Radauti, o rugaciune grabnic ajutatoare.

"Sfinte preacuvioase parinte Ierarhe Leontie, primeste smerita noastra rugaciune, precum Mantuitorul a primit cei doi bani ai vaduvei, si cere pentru noi dar si putere, ca toate poftele trupesti calcand, sa vietuim in buna cinstire si curatie, agonisind iertare de pacate si

trecere fara primejdie in ceasul mortii, si cand vom trece noi intru nadejdea Invierii spre viata de veci, pururea sa ne desfatam de preafericita fata a lui Dumnezeu Celui in Treime inchinat si slavit, Tatal, Fiul si Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!", potrivit doxologia.ro

Cine au fost Sfintii Mucenici Cosma si Damian, doctorii cei fara de arginti

Tot astazi sunt praznuiti Sfintii Mucenici Cosma si Damian, doctorii cei fara de arginti. Acestia nu luau bani pentru tamaduiri, de aceea au fost numiti si doctori fara de plata, caci numai de o plata ca aceasta prea scumpa aveau trebuinta de la cei ce se tamaduiau, ca sa creada intru Hristos.

Ei s-au nascut in Roma cea veche, dintr-un tata si o maica, si au crescut in dreapta credinta. Acestia, invatand mestesugul doctoricesc, tamaduiau toate bolile si toate neputin­tele.

Troparul Sfintilor Mucenici doctori fara de arginti Cosma si Damian, din Roma

Glasul 8

Sfintilor cei fara de arginti si de minuni facatorilor, cercetati neputintele noastre. Si ca unii care in dar ati luat, in dar dati-ne noua.

Rugaciune catre Sfintii Mucenici si Doctori fara de arginti Cosma si Damian

"Slavitilor facatori de minuni si Doctori fara de arginti, Cosma si Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tineretile voastre, nu numai mestesugul doctorilor ati invatat, ci mai ales har neimputinat al tamaduirii tuturor bolilor ati primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, si pe noi, care cadem inaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziti-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la invatatura povatuiti-i cu rugaciunile voastre, ca, ravnind vietuirii voastre, sa afle nu numai cele pamantesti, ci mai ales sa sporeasca in cucernicie si in credinta cea dreapta. Celor ce zac de boala si s-au deznadajduit de ajutorul omenesc, dar alearga la voi cu credinta fierbinte si rugaciune osardnica, tamaduire daruiti-le cu cercetarea voastra cea milostiva si de minuni facatoare; asijderea si pe cei ce din pricina bolilor grele au cazut in trandavire, in putinatate de suflet si in cartire, cu harul cel dat voua de Dumnezeu intariti-i in rabdare si indrumati-i ca sa priceapa sfanta si desavarsita voie a lui Dumnezeu in ce ne priveste si sa se faca partasi ai harului mantuitor al lui Dumnezeu. Pe toti cei ce alearga la voi cu osardie ocrotiti-i de bolile cele crunte, si aparati-i de moartea naprasnica, si cu puternica voastra mijlocire inaintea lui Dumnezeu paziti-i neclintiti in dreapta credinta si ajutati-i in sporirea duhovniceasca, ca impreuna cu voi sa se invredniceasca in veacul ce va sa vina a lauda si a slavi numele cel preasfant si de mare cuviinta al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin."

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici, doctori fara de arginti, Cosma si Damian;
  • Cuviosului Petru, patriciul;
  • Sfantului Mucenic Potit, pruncul;
  • Sfantului Mavrichie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea