Social

#calator #tren #intarziere #program

Calatorii iau bani inapoi daca le intarzie trenul

Calatorii trenurilor care ajung la destinatie cu o intarziere de peste o ora fata de ora programata pot cere despagubiri de la Caile Ferate Romane, incepand cu 3 decembrie. De atunci intra in vigoare noul regulament privind protectia calatorilor, care este in acord cu prevederile europene in domeniu.

In cazul in care un tren va intarzia mai mult de 60 de minute, atunci calatorul poate cere o despagubire de minim un sfert din valoarea biletului. “Incepand cu data de 3 decembrie 2009 va intra in vigoare si se va aplica direct Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului din 1371/2007, care stabileste reguli speciale pentru despagubiri in cazul intarzierilor: minimum 25% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere intre 60 si 119 minute si minimum 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere de 120 de minute sau mai mult”, a precizat pentru evz.ro avocatul Mihai Titichi, seful Serviciului Juridic al Asociatiei pentru protectia Consumatorilor din Romania.

Pana acum, calatorii puteau obtine aceste despagubiri doar la tribunal, lucru care ii facea pe cei mai multi sa renunte. "Unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor, prevazut in O.G. nr. 21/1992, este cel de a fi despagubiti pentru pagubele generate de serviciile necorespunzatoare. In lipsa unor dispozitii speciale referitoare la despagubirea calatorilor in cazul intarzierii trenurilor, se vor aplica prevederile generale si se va angaja raspunderea civila contractuala a transportatorului pentru executarea necorespunzatoare a obligatiilor din contractul de transport. Din pacate, aceasta solutie este valabila numai cu interventia instantei de judecata, care poate stabili cuantumul despagubirilor", a adaugat avocatul Mihai Titichi.

Potrivit Evenimentul Zilei, trenurile de calatori au acumulat intarzieri de 3 ani in primele 9 luni ale anului, care a dus la o scadere a numarului de calatori, cu aproape 6 procente. Printre cauzele acestor intarzieri se numara infrastructura proasta si lipsa unor investitii, dar si vechimea materialului rulant – locomotive si vagoane .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea