Social

Cainii comunitari in ajutorul oamenilor

Fosti caini comunitari salveaza vieti. Asta vrea sa arate experimentul care va avea loc astazi, la Liceul Lovinescu din Capitala. Experimentul va consta dintr-o simulare a reactiei in cazul unei situatii de urgenta, la care va participa o echipa de cautare si salvare formata din fosti caini fara stapan , acesta fiind primul exercitiu de acest fel la care cautarea se efectueaza cu fosti caini fara stapan. In acest timp opinia publica are in atentie initiativa legislativa a senatorului Marius Marinescu, care propune trimiterea cainilor comunitari inapoi in strada, dupa sterilizarea si vaccinarea lor. O fundatie care are in grija caini comunitari vrea sa demonstreze ca fostii caini fara stapan pot salva viata oamenilor aflati in pericol. Pentru aceasta au alcatuit o echipa, formata din 6 oameni si 4 caini, care sunt fosti caini fara stapan care au fost antrenati si dresati de catre membrii fundatiei pentru cautarea victimelor fenomenelor naturale. Aceasta echipa este singura din tara care foloseste fosti caini fara stapan pentru actiuni de cautare si salvare. Exercitiul de simulare se va desfasura astazi la pranz in incinta Liceului Eugen Lovinescu din Bucuresti si este primul de acest fel la care cautarea se efectueaza cu fosti caini fara stapan. Despre ideea alcatuirii si pregatirii unei astfel de echipe speciale alactuite din fosti caini fara stapan pentru actiuni de salvare a aparut in urma rezultatelor de exceptie pe care cainii care faceau parte din echipa "Caini Pentru Oameni" le-au avut in cadrul operatiunilor de cautare care s-au desfasurat in cazul halei prabusite la fabrica Vulcan. Atunci a avut loc prima actiune de cautare si salvare din Romania la care au fost folositi fosti caini fara stapan alaturi de cei apartinand Protectiei Civile.

Cainii fara stapan devin „Caini pentru Oameni”

Proiectul "Caini Pentru Oameni”, a fost initiat de Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten in urma cu aproape 4 ani. Scopul actiunii era pe de o parte de a schimba mentalitatea publicului in legatura cu cainii fara stapan dovedindu-le valoarea, iar pe de alta parte, de a schimba viata cainilor, transformandu-i in salvatori de oameni care au nevoie de ajutor. Proiectul pleaca de la premisa ca multi caini fara stapan pot fi companioni agreabili pentru oameni, calitati care ii recomanda ca si caini de terapie sau de salvare. Astfel, fostii caini comunitari sunt instruiti de experti care ii antreneaza si dreseaza, accentuand punctele importante pentru operatiunile de cautare si salvare. Vier Pfoten International este o organizatie internationala pentru protectia animalelor care isi desfasoara activitatea atat in Europa, in tari precum Germania, Austria, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Anglia si Ungaria, dar si in Africa de Sud. Biroul din Romania al fundatiei a fost infiintat in anul 2000, printre cele mai cunoscute proiecte desfasurate pana in prezent aflandu-se proiectul „Caini pentru Oameni”, campania „Cainii simt oamenii. Oamenii ce simt?”, precum si infiintarea unei clinici mobile pentru animalele din Romania.

Cainii fara stapan, sterilizati, vaccinati si inapoi pe strazi

Desi fara legatura directa, acest experiment aduce in atentie proiectul de lege propus de senatorul Marius Marinescu in legatura cu animalele fara stapan. Prin aceasta initiativa legislativa el propune ca animalele din adaposturi sa fie trimise inapoi in strada dupa ce au fost sterilizate si tratate, in adaposturi urmand sa ramana doar cainii agresivi, batrani sau prea slabi. Adaposturile vor deveni „adaposturi publice” pentru maidanezi si alte animale fara stapan si vor fi dotate fiecare cu minim sase camere, cabinete veterinare, terase, tarcuri exterioare, custi de tote marimile si piste de alergare. Initiativa legislativa mai prevede ca pisicile si cainii sa aiba cercei in urechi, in acest fel animalele fiind inregistrate intr-un registru national al animalelor cu sau fara stapan. In acest fel animalele vor putea fi identificate mai usor iar evidenta lor va putea fi tinuta fara mari probleme, astfel putand fi descoperite si pedepsite abandonurile animalelor de catre stapani. Daca va fi aprobat de Parlament, viitorul act normativ va scoate din adaposturi toti maidanezii, va da dreptul asociatiilor de protectia animalelor sa intre peste medicii veterinari in cabinete, va obliga primariile sa construiasca din fonduri proprii azile pentru caini si va inventa o noua meserie - cea de „politist veterinar”. Adoptiile vor fi gratuite iar cainii vor fi eutanasiati numai cu acordul ONG-urilor. Senatorul Marius Marinescu a declarat ca aceste actiuni vor fi facute pe banii statului, cheltuindu-se cateva zeci de milioane de euro. Sumele cheltuite nu vor fi insa cu mult mai mari decat cele care sunt cheltuite acum pentru cainii fara stapan. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea