Social

Cabinetele medicale, sub standardele europene

In unele cazuri, cladirile sunt vechi de 50 de ani , utilitatile lipsesc, dar medicii se feresc sa investeasca in dispensare pe care nu le pot cumpara.

Un pat pentru consultatii, o masa, o chiuveta si un dulap cu instrumentar minimal. Cam acestea sunt dotarile din cele mai multe cabinete ale medicilor de familie de la oras. La sate, situatia este si mai precara deoarece lipsesc utilitatile, iar grupul sanitar este plasat in afara dispensarului. Medicii se feresc insa sa faca investitii la locul de munca, deoarece legea care permite vanzarea cabinetelor bate pasul pe loc de mai bine de doi ani.

 

Virginia M. este, de putin timp, pacienta unei doctorite de la Policlinica Titan. "Mi-am schimbat medicul de familie pentru ca m-am mutat din comuna Glina in Bucuresti. Aici, cabinetul medical are mobilier nou, este zugravit proaspat, iar interiorul este plin de jucarii. Cand ii aduc pe copii la medic stau linistiti la consultatie. La tara e ca vai de lume…", ne-a marturisit femeia.

 

Normele europene, aplicate peste doi ani

 

Dr. Rodica Tanasescu , presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov spune ca in jurul Capitalei sunt cabinete in care asistenta sanitara se acorda in conditii improprii. "Incaperile sunt pline de igrasie, neracordate la apa potabila sau cu grupul sanitar in curte", a explicat dr. Rodica Tanasescu.

 

Ea a decis sa investeasca in amenajarea si dotarea cabinetului in care lucreaza, cu toate ca de aproape doi ani incearca sa-l cumpere de la administratia locala. „In cei opt ani de cand lucrez la Policlinica cu Plata nr. 2 din Capitala, unitate veche de 40 de ani, am schimbat geamurile si usile, am pus gresie si faianta si am inlocuit instalatia sanitara. Cererea depusa la primarie pentru cumpararea cabinetului a ramas fara raspuns. Peste doi ani vom fi obligati sa avem cabinete dotate la standarde europene. Cine va investi in ele daca nu sunt proprietate privata?", a spus dr. Tanasescu.

 

Potrivit acesteia, "initial a existat o lege a vanzarii cabinetelor medicale, care nu a fost insa respectata de administratiile locale. A primit vreun primar o sanctiune pentru ca nu a respectat legea? Nu. Surprinzator, aceeasi lege valabila o scurta perioada de timp a fost declarata neconstitutionala. In prezent exista un proiect de ordonanta de urgenta privind vanzarea acestor spatii, care insa ne dezavantajeaza", a explicat dr. Tanasescu.

 

Dotari minime cerute de UE

 

Canapele in salile de asteptare si o suprafata de minimum 1,5 m de persoana

 

Circuite separate pentru adulti si copii

 

Apa curenta, chiuveta si grup sanitar, separat pentru medici si Pacienti

 

Asigurarea limitarii zgomotului sub normele admise

Cel putin un frigider cu congelator, doua genti izoterme pentru transportul vaccinurilor

Aparatura de sterilizare autorizata de Ministerul Sanatatii

 

Vestiar


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea