Social

Bush si Putin, despartiti de scutul antiracheta

Liderul de la Kremlin: „Rusia se opune proiectului”. George W. Bush: „Mai e mult de munca pana sa convingem Moscova”.

Ultimul summit dintre liderul de la Casa Alba si cel de la Kremlin, aflati amandoi la final de mandat, nu s-a terminat cu vreun mare acord, asa cum multi se asteptau, dupa ce Vladimir Putin a refuzat sa vorbeasca la Bucuresti pe marginea acestui subiect. Nici la Soci, pe malul Marii Negre, George W. Bush si Vladimir Putin nu au reusit sa stabileasca un acord clar pe marginea proiectului american de amplasare a unui scut antiracheta in Europa Centrala.

Seful Federatiei Ruse a tinut sa sublinieze ca Rusia „se opune planurilor SUA antiracheta in Europa” si ca, astfel, este „moderat de optimist in privinta semnarii unui acord definitiv”, potrivit AFP. Vladimir Putin nu a scapat ocazia nici sa-si reafirme ostilitatea fata de extinderea NATO, care, in opinia lui, tine de „logica unei alte epoci“.

George W. Bush a preferat si el sa pastreze un ton prudent, explicand presei ca mai e mult de lucru pentru a convinge Moscova ca sistemul nu este indreptat impotriva ei (americanii sustin ca scutul este menit doar a proteja Europa de rachetele iraniene, in timp ce Rusia il vede ca o amenintare directa la adresa securitatii sale).

„Ca de obicei, diavolul sta in detalii”, i-a replicat Putin, referindu-se la transparenta de care SUA vor da sau nu dovada pe masura ce proiectul avanseaza. In acest sens, propunerile facute de Washington si intentia de a dialoga cu rusii au fost „importante si utile”, a mai explicat Putin. „Partenerii nostri nu numai ca ne inteleg temerile, dar se straduie sa le elimine”, a continuat el.

„Viziune strategica“

Totusi, pentru ca intalnirea sa nu apara ca un esec total, cei doi au explicat in conferinta de presa comuna ca s-au facut niste pasi importanti. Ei au avansat o solutie care pare a fi un compromis, dar care, in fapt, este dificil de pus in aplicare: un scut comun americano-europeano-rusesc. Un proiect la care fiecare dintre parti sa detina drepturi si obligatii egale.

Este, in mare, propunerea pe care Putin a facut-o dupa Consiliul Rusia-NATO de la Bucuresti. Cum insa Washingtonul nu renunta la ideea de a amplasa radare si detectoare in Cehia si Polonia, iar Rusia va continua sa protesteze, considerandu-le o amenintare, nu se stie cum ar putea deveni realitate un asemenea proiect.

In plus, situatia a fost si mai mult tensionata de faptul ca, la summitul de la Bucuresti, NATO a indicat ca sprijina proiectul american antiracheta si a promis ca va crea si scuturi complementare, care sa asigure securitatea intregului teritoriu european (Romania, Bulgaria, Grecia nu intrau sub umbrela scutului american).

Suvoi de complimente la adresa lui Putin

Intalnirea de la Soci dintre cei „doi batrani lupi de mare”, asa cum a apreciat (despre sine insusi si despre Putin) presedintele american, a avut insa si un alt scop. Mai exact, stabilirea unui cadru pentru relatiile ruso-americane inainte ca viitorul presedinte Dmitri Medvedev sa isi intre in atributii. Nici la acest capitol nu au existat progrese remarcabile, ci doar un text „caldut”.

George W. Bush nu a scapat ocazia de a-l mai complimenta o data pe cel ce i-a fost rival timp de sapte ani. „Nu va este teama sa-mi spuneti ce ganditi si, dupa ce totul e spus si totul e facut, ne strangem mainile”, a declarat Bush, adaugand ca omologul sau este un „lider puternic”, potrivit AFP. „Va respect. Si respect faptul ca va iubiti tara”, a mai spus Bush.

Putin i-a intors complimentul, apreciindu-l drept „onest si capabil sa asculte“ si l-a asigurat ca Dmitri Medvedev este cel care se va ocupa, din mai, de politica internationala a Rusiei si ca el insusi nu va mai interveni, deoarece doreste sa se concentreze asupra problemelor sociale ale tarii, dupa ce va fi desemnat premier . Insa Medvedev va fi un partener „solid si hotarat”, potrivit tarului de la Kremlin. De altfel, liderul de la Casa Alba a avut o scurta intrevedere si cu viitorul presedinte rus.

Dmitri Medvedev a promis ca relatiile ruso-americane „nu vor suferi intreruperi ”, ele reprezentand „un factor cheie in securitatea mondiala”.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea